Zašto je matematika važna za budućnost vašeg deteta?

Kada je reč o edukaciji, jedan od najvećih problema današnjice jeste taj da srednjoškolci ne uzimaju matematiku dovoljno ozbiljno. Oni jednostavno nisu zainteresovani za ovaj predmet, uprkos činjenici da ova strukturna nauka može da im obezbedi dobro plaćene poslove u oblasti inženjeringa, statistike, prosvete i tehnologije.

Tinejdžeri matematiku vide kao nešto dosadno, teško i nebitno za njihov život, a ne uzimaju u obzir sve one prednosti koje im može osigurati u budućnosti, kao što je veći izbor fakulteta, ili kao što smo spomenuli, odlično plaćen posao u struci.

Mi vam donosimo 7 razloga zašto bi Vaše dete trebalo da se potrudi oko matematike i zašto je ona važna za njegovu budućnost:

Matematika čini Vaše dete pametnijim. Matematika je za učenje isto što je snaga i izdržljivost za sport: osnova koja omogućava Vašem detetu da nadmaši druge i sebe. Ne može se postati velika sportska zvezda ukoliko osoba nije jaka i ima problema sa svojim zdravljem. Vaše dete ne može postati autoritet u svom poslu ili se istaknuti u svojoj profesiji jednog dana, ako ne razmišlja pametno i kritički – a matematika mu, u velikoj meri, može pomoći u tome.

Pomoću matematike se može zaraditi novac. Budimo realni, nije svako dete predodređeno da bude pobednik X faktora ili nekog sličnog projekta. Čak i oni koji na kratko vreme mogu dozvoliti sebi da uživaju u slavi i na taj način osiguraju sebi svetlu budućnost, najčešće se, posle nekog vremena, vraćaju u školske klupe ne bi li završili školovanje i poradili na svojoj karijeri. Pravi primer je Lorejn Paskal, danas slavna kuvarica u Velikoj Britaniji. Ona je, inače, imala svetlu karijeru kao manekenka, sve dok nije shvatila kako to nije posao koji će potrajati i koji joj neće osigurati stabilne prihode kad napuni trideset godina. Ona je napustila svet “crvenog tepiha” i izučila zanat. Postala je kuvar. I uopšte joj ne ide loše.

buducnost

Ubedite svoje dete da preskoči nekoliko audicija i nekoliko sportskih utakmica, a umesto toga uradi svoj domaći iz matematike. Samim tim ćete mu pružiti sasvim dovoljno podrške da osigura sebi posao koji će mu doneti svetlu budućnost i stabilne prihode- mnogo stabilnije nego što pevači i sportske zvezde mogu zaraditi za života. Možda to ne bude tako odmah na početku karijere, ali je svakako realno tako razmišljati.

Matematika je bitna da se ne bi gubio novac. Kada gomila lakovernih ljudi troši novac na razne piramidalne šeme, misleći da će zaraditi bogatstvo, oni to rade prvenstveno zbog toga što im matematika nije jača strana. Konkretno, ako ste bar malo upoznati sa statistikom i proračunima interesa, na veoma lak način ćete prepoznati ekonomske prevare i prodavače magle. Uz pomoć nauke kao što je matematika, izbeći ćete bacanje para na razne projekte i savete za koje mislite da Vam mogu pomoći.

Matematika može Vašem detetu osigurati kartu u svet. Globalna ljudska svest menja svet u kojem živimo. Pametna deca iz Istočne Evrope, Indije i Kine smatraju matematiku i druge “teške” nauke svojom kartom izlaska iz siromaštva i društvene degradacije. Zašto ne bi i Vaše dete steklo znanje koje je naplativo svuda u svetu, u veoma širokom dijapazonu zanimanja?

Matematika je bitna u svetu konstantnih promena. Nove tehnologije menjaju način na koji radimo i živimo. Ukoliko ne želite da Vaše dete koristi uputstva ili konstantno plaća stručnjaka kako se ne bi plašilo da pritisne pogrešno dugme, matematika može biti veoma korisna u shvatanju kako i zašto stvari funkcionišu onako kako funkcionišu.

Matematika će biti sve zastupljenija u budućnosti. Svidelo se nama to ili ne, matematika postaje sve važniji faktor u raznim industrijama. Budući novinari i političari će govoriti sve manje, a analiziraće sve više. Budući policajci i vojna lica će upotrebljavati tehnologiju koja je, svakako, izum naučnika. Nastavnici i medicinske sestre će se, takođe, oslanjati na brojke i tehnologiju. Budući automehaničari i stolari će upotrebljavati optimizaciju elektronike i analizu isto toliko koliko će se služiti čekićem i francuskim ključem.

buducnost-2

Matematika čini veliki deo naše svakidašnjice. Kao roditelj, Vi ste dužni skrenuti pažnju svom detetu na sve prednosti koje ovaj predmet pruža. Naravno, ne mora svako postati matematičar ili inženjer, ali ova nauka može osigurati Vašem detetu svetlu budućnost, može mu pomoći da u ogromnom broju životnih situacija razmišlja kritički, analizira i donese najbolju moguću odluku.

Obrazovni sistem kod nas i u regionu i nije baš na zavidnom nivou, a kao takav sigurno neće okupirati pažnju Vašeg deteta, naročito kad se radi o matematici. Ali to nije razlog da Vi ne učinite sve što je u Vašoj moći da to promenite. OKmatematika je tu da Vašem detetu pomogne da savlada gradivo iz matematike, bilo da se radi o osnov ili srednjoj školi.

Pomoću matematičkih kvizova i kreativnih testova, interaktivnih zadataka i još mnogo toga, Vaše dete će zavoleti ovaj predmet i samim tim će moći lakše da prebrodi životne prepreke.