Zadatak iz matematike

Zadatak je veoma interesantan, ali da li ćete moći brzo da ga rešite?

Logički zadaci su uvek dobar pokazatelj spremnosti tvojih sivih ćelija. Međutim, ovaj zadatak je i odrasle naterao da se zamisle. Želiš da čuješ o čemu je reč?

Čovek i žena su rešili da se venčaju i u novu zajednicu su doveli decu iz prethodnih brakova. Nakon toga su odlučili da prošire porodicu i dobili su još dece.

Ukupan broj dece je bio 9.

Kada je toliko dece na jednom mestu, prirodno je da će doći do neke čarke. Jednog dana, dok je spremala nedeljni ručak, žena je čula kako se deca u dvorištu zadirkuju. Odmah je doviknula svom mužu: „Brzo idi napolje, tvoja i moja deca začikuju našu decu!”

Ono što je sada pitanje je: ako žena ima sedmoro svoje dece, a muž petoro svoje, koliko dece je tata morao da spasava?

Zadatak iz matematike

REŠENJE:

Rešenje je najlakše naći primenom Veneovog dijagrama. Broj zajedničke dece: (7 + 5) – 9 = 3. Samo maminih je 7 – 3 = 4, a samo tatinih je 5 – 3 = 2. Odličan primer preseka i razlike dva skupa.

Troje dece je tata morao da spasava.

Rešenje za sve matematičke zavrzlame

Zbog činjenice da matematika ima široku primenu, ti jednostavno moraš da je znaš. A savladaćeš je još bolje uz OKmatematiku, modernu online platformu koja predstavlja najboljeg saveznika u učenju. Čekaju te zanimljivi online časovi sa profesorom, kao i snimci svakog časa. Osim toga, moći ćeš da vežbaš uz video-zadatke i ponavljaš gradivo uz sažetke lekcija koje su OKprofesori pripremili samo za tebe.

Pogledaj šta ti sve nudi OKmatematika i pronađi uslugu koja ti odgovara!