OKzadatak

UKLJUČITE KEFALO: Koji broj nedostaje? (+ REŠENJE)

Spremili smo za vas još jednu naizgled jednostavnu mozgalicu. Potrebno je pronaći broj koji nedostaje, ali pre toga morate dobro da razmislite na koji način ćete doći do tačnog rešenja.

Šta povezuje brojeve 5, 8, 12, 13, 14, 11, 16, 7, 4, 1, 5, 9 i 8?

Pogledajte sliku i recite nam: Koji broj treba da stoji umesto znaka pitanja?

Broj koji nedostaje

Rešenje zadatka

Tačan odgovor je broj 17.

Kako smo ga dobili? Veoma jednostavno. Morate se malo više udubiti u ovu sličicu ako želite da otkrijete na koji način su povezani ovi brojevi. Trik je da se u kružnim isečcima koji se nalaze naspram brojeva u krugovima nalaze brojevi čiji zbir daje broj u krugu.

Na primer, 7 + 7, koji se nalaze u gornjem levom uglu daju broj 14, koji se nalazi u krugu koji je naspram njih. Tako su i 7 + 4 = 11, 4 + 1= 5, 4 +1 = 5, 1 + 7 = 8, 7 + 5 = 12, 5 + 8 = 13, 8 + 9 = 17, 9 + 7 =16,

I dalje vam nije jasno?

Pogledajte sliku:

Rešenje zadatka

Koliko god se trudili da nekada rešimo zadatke, često naiđemo na neku prepreku koja nam pomuti sve planove. Zato je OKmatematika za svoje učenike spremila pomoć u svakom trenutku koju mogu da dobiju koristeći njene usluge.

Pogledajte šta vam sve nudi online platforma za učenje matematike i savladajte matematiku na jednostavan i zanimljiv način.