vedska matematika online okmatematika

Šta su sutre i kako će ti one pomoći da brže i lakše računaš

Matematika ti nije omiljeni predmet u školi? Verovatno ti je više dosadilo da neprestano ideš na privatne časove iz matematike zato što ne možeš da pratiš profesora na času jer ništa ne razumeš. Ipak, nije sve tako crno. Mi ćemo ti otkriti jedan trik kako da za samo nekoliko sekundi izračunaš i najkomplikovanije matematičke operacije.

Možda si do sada već čuo, a ako nisi, reč je o vedskoj matematici.

Evo kako će ti učenje matematike postati lagan zadatak:

Čarobni kvadrat

Sveta geometrija ili čarobni kvadrat, kako se još naziva vedska matematika, jeste mentalna jednolinijska aritmetika, zahvaljujući kojoj neće biti potrebe da ispišeš celu stranicu brojevima da bi nešto izračunao. Sve može veoma lako da se izračuna.

Nisi jedini kome ovo zvuči neverovatno!

online matematika

Formule izražene rečima

Ono što je bitno za ovakav sistem računanja je poznavanje 16 formula, odnosno sutri, koje je razvio indijski duhovni vođa Bharati Krishna. Tvrdio je da ove univerzalne formule mogu da reše baš svaki matematički problem. Zapad je tek pre nekoliko decenija postao svestan doprinosa indijskih veda, koje su pre nekoliko stotina godina imale odgovor na fundamentalna pitanja, uključujući i matematiku.

Ako se pitaš kako su oni objašnjavali razne praktične stvari, ali i precizno izračunavali visinu, težinu i zapreminu uprkos tome što nisu imali adekvatne alate, papir i olovku rešenje je u vedskoj matematici.

Šta su sutre

Bharati Krishna, koji se bavio matematikom, istorijom i filozofijom, proučavao je sanskritske tekstove i nakon dugog i pažljivog istraživanja uspeo da rekonstruiše matematiku veda. Svoja istraživanja objavio je u knjizi „Vedska matematika” 1965. godine. Tih 16 sutri, ili jednostavnih sanskritskih formula izraženih rečima, rešava mnoge poznate matematičke probleme u granama aritmetike, algebre, geometrije i diferencijalnog računa. Evo kako one glase:

online matematika sutre

Kada primeniš neko od pravila, koliko brže računaš?

Vreme je da isprobaš ove formule. Mi ćemo ti u tome pomoći. Uzmimo prvo pravilo, koje glasi: sve od devetke, a poslednju od desetke. Ono što još treba da znaš je da se oduzimanje vrši s leve na desnu stranu.

Ako treba da izračunaš koliko je 1000-429 primenjujući ovo pravilo, to ćeš izračunati ovako:

Svaku cifru u umanjiocu oduzmeš od 9, osim poslednje, koju oduzimaš od desetke. Rezultat je 571, a to smo dobili tako što smo 4 oduzeli od 9 i dobili 5 (to je naša prva cifra), 2 oduzeli od 9 i dobili 7 (to je naša druga cifra) i poslednju cifru, 9, oduzmemo od 10 i dobijemo 1.

Putem zabave do bolje ocene

Kada znaš olakšice u učenju, ali i neke cake da što manje vremena potrošiš na računanje, onda i ima više prostora da ti se dopadne matematika. A uz modernu online platformu za učenje, OKmatematiku, učenje ne samo što će biti zabavno već ćeš biti na korak od dobijanja bolje ocene. Još mnogo zanimljivosti iz ove nauke možeš da pratiš i na OKblogu.

Kada ti je profesor uvek dostupan, pa može da ti pomogne u rešavanju naizgled komplikovanih zadataka, ali i da ti na online časovima detaljno objasni sve ono što te zanima, popravljanje ocene biće veoma lako.

Rezerviši profesora samo za sebe!