Šta pokazuju istraživanja: Da li možete detetu preneti strah od matematike?

Strah je jedna od četiri osnovne emocije kod ljudi, a na svetu ne postoji nijedna osoba koja se bar jednom tokom života nije suočila s njim. Neki ljudi se plaše nepostojećih stvari, neki bolesti, dok mnogi imaju strah od budućnosti.

Ali, da li ste znali da postoje roditelji koji svoj strah od matematike lako mogu preneti na svoju decu?

Studije koje su detaljno objašnjene u časopisu Psychological Science, pokazale su da učenici mogu razviti negativan stav prema matematici ukoliko su roditelji negativno nastrojeni prema ovom predmetu.

U jednoj od studija učestvovalo je čak 438 učenika prvog i drugog razreda srednje škole, a učesnici su bili i njihovi roditelji. Pre početka školske godine, roditelji su popunili jednu kratku anketu i ocenili sopstveni nivo anksioznosti u situacijama u kojima se koristi matematika (prilikom kontrole fiskalnog isečka u prodavnici ili dok rešavaju zadatke sa svojom decom), ali su ocenili i znanje svojih školaraca, kao i njihov stepen anksioznosti.

anketa

Dobijeni rezultati su sledeći – deca anksioznih roditelja uče matematiku u znatno manjoj meri od dece roditelja koji su izrazili pozitivan stav prema ovom predmetu. Takođe, ta deca su i sama bila sklonija da ispolje anksiozno ponašanje u jednostavnim situacijama kao što je rešavanje domaćeg zadatka zajedno sa roditeljem.

Kako da pomognete detetu da savlada matematiku?

Prema mišljenju brojnih psihologa, roditelji koji imaju strah od matematike ne bi trebalo da obeshrabruju svoju decu prilikom rešavanja zadataka. Umesto toga, trebalo bi da pronađu adekvatne načine da matematiku približe svojim školarcima kroz zabavu i igru.

matematika

Ukoliko roditelji ne znaju dobro trigonometriju, stepenovanje, vektore ili funkcije, svoju nesigurnost nikako ne bi trebalo da pokažu pred detetom. Umesto toga, poželjno je da pristupe matematici sa pozitivnim zaokretom, jer se pomaganje detetu prilikom rešavanja zadataka ne sastoji samo od posmatranja činjenica i rešavanja koncepta, već uključuje i stav koji može imati ogroman uticaj na jednog školarca.

Šta ako niste vični u matematici?

Ukoliko ne možete da pomognete svom detetu da reši neki zadatak, ne bi trebalo da se osećate frustrirano ili neprijatno zbog toga. Umesto takvog pristupa, pokušajte da nađete rešenje koje će vašem detetu obezbediti neophodan razvitak i matematičke veštine.

4-1

Upišite ga u inovativnu online školu matematike, gde će profesori sa dugogodišnjim iskustvom u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju navesti vaše dete da zavoli matematiku, uvidi svu njenu lepotu i shvati da i ono može biti dobar matematičar, bez obzira na njegovo predznanje iz ovog predmeta.

Postoji rešenje ako detetu matematika „ne ide od ruke”

Učenici koji su već razvili određeni stepen anksioznosti prema matematici trebalo bi da obave jednostavnu vežbu pisanja pre važnog kontrolnog ili pismenog zadatka, pokazuju brojna istraživanja.

Ova vežba je svakako delotvorna. Međutim, ako tražite trajno i efikasno rešenje, onda bi trebalo da se obratite stručnjacima online škole matematike, koji će se potruditi da obezbede vašem detetu potrebnu pažnju, brigu i matematičko znanje. Pogledajte koje vam sve usluge nudi OKmatematika i pomozite svom detetu da lako dođe do dobre ocene u dnevniku.