matematika

„Šta će mi matematika u životu?”

Sigurno si se mnogo puta zapitao zašto moraš da znaš sinuse, kosinuse, integrale, razlomke i ostale matematičke zavrzlame. Zbog čega uopšte učiš matematiku i šta će ti ona u životu.

Na ova pitanja odgovor daje profesor matematike Džeremi Kan, koji je diplomirao na Univerzitetu Harvard i doktorirao na Univerzitetu Berkli, a trenutno radi na hiperboličkoj geometriji.

Džeremi je predstavio pet razloga zbog kojih ti je matematika potrebna u životu i čemu te sve ona uči:

1. Matematika te uči da priznaš GREŠKU

Stara izreka nam kaže da se na greškama uči, a ako samo malo poslušaš starije i iskusnije, oni će ti zaista to i potvrditi. Naravno, pre toga moraš da priznaš da si pogrešio. Nakon toga je automatski već pola problema rešeno. Koliko god puta da pogrešiš neki zadatak, priznaj grešku i kreni iz početka. Ako nisi siguran da li si pogrešio, tu su OKprofesori, koji su uvek tu za tebe i koji će ti pomoći da veoma brzo otkloniš matematičke nedoumice.

2. Budi PRECIZAN uz matematiku

Kada pomisliš na matematiku i matematičare, sigurno su ti prve asocijacije preciznost i tačnost. Svaki termin i zadatak kod njih imaju preciznu i jasnu definiciju. Upravo je ovo najbitnija stavka posle priznanja greške, a ujedno će ti pomoći da ispraviš zadatak koji si pogrešio ili koji te zbunjuje. Kako bi što bolje objasnio svom profesoru šta ti nije jasno ili koji korak u rešavanju zadatka ne razumeš, moraš da budeš veoma precizan – tome te uči matematika.

matematika

3. Otkrij kako ti matematika pomaže da RAZMIŠLJAŠ UNAPRED

Matematički zadaci su kao šah – svaki pogrešan ili nemaran potez može da donese ishod koji nisi očekivao. Verovatno ti se nekad desilo da, dok rešavaš matematički zadatak u brzini, umesto plusa staviš minus pa se zaglaviš na pola puta do rešenja. Na kraju ćeš ili dobiti pogrešan rezultat ili uopšte nećeš moći da ga uradiš. Zbog toga je bitno da razmišljaš unapred kako bi predvideo ovakve greške i sveo ih na minimum.

Da utvrdimo: matematika te uči da obratiš pažnju i preuzmeš odgovornost za svoje poteze.

4. BUDI SVOJ: Radi na svoj način, a ne kao ostali

Ti najbolje poznaješ sebe i znaš šta ti ide najlakše i najbolje. Teškoće u učenju matematičkih formula možeš pojednostaviti i naučiti na sebi lak i zanimljiv način. Postoji mnogo tutorijala, stikera i različitih načina povezivanja i asocijacija koji mogu da ti budu korisni prilikom kreiranja strategije kako da jednom za svagda zapamtiš formule. Nemoj da obraćaš pažnju na to kako tvoji drugari vežbaju zadatke iz matematike, jer je svako drugačiji. Prilagodi vežbanje sebi i onome što tebi odgovara.

matematika

5. Uz vežbanje matematike učiš da NE ODUSTAJEŠ

Odustajanje je zabranjeno, jer ako ti ne rešiš zadatak, neko drugi će to sigurno uraditi. Zbog toga je bitno da ne posustaješ čak ni onda kada si zbunjen i ne znaš kako da nastaviš sa rešavanjem zadatka iako si probao na sve načine da ga rešiš. Kao što ni veliki matematičari poput Leonarda Ojlera, Njutna i Lajbnica nisu odustali nakon prve prepreke. Zato se potrudi da baš ti prvi predaš urađen zadatak. Dopao bi ti se osećaj da vidiš da si bio istrajan do kraja i jedini uradio problematičan zadatak, dok su tvoji drugari odavno odustali od rešavanja.

 

Svet matematike nikad zabavniji uz OKmatematiku

OKmatematika ti pomaže da savladaš sve zadatke sa velikom preciznošću, jer uz moderne sadržaje podstiče na razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnosti, ali i olakšava savladavanje problematičnih oblasti. Mnogobrojni testovi koje su OKprofesori pripremili za tebe naučiće te da ne odustaješ kada pogrešiš, već da radiš dok ne budeš zadovoljan svojim rezultatima.

Ukoliko na tom svom putu prihvatiš i primeniš savete koje je dao profesor Džeremi, razumećeš svet matematike.

Sve što ti je potrebno jeste još i Wi-Fi ili internet i magija može da počne. Ceo online svet matematike je tvoj!

Uskoro te očekuje i završni ispit, a OKmatematika je bila vredna pa ti je spremila zadatke za pripremu male mature sa rešenjima.

Počni sa pripremama na vreme!