Srpski matematičari ove godine osvojili 41 medalju

Dve pohvale i 41 medalju osvojili su srpski mladi matematičari na 44 svetska takmičenja u 2018. godini. Ovu činjenicu ponosno je istakao dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije (DMS), na svečanosti u palati „Beograd” kojom su obeležili sedmu deceniju svog postojanja.

U godini punoj uspeha i jubileja, kako ju je okarakterisao Andrić, mnoštvom događaja obeležili su i 150 leta od rođenja matematičara, akademika i profesora Mihaila Petrovića Alasa, koji je i jedna od najznačajnijih ličnosti srpske nauke, istorije i kulture. Istovremeno, ove godine DMS je proslavio i šest decenija od održavanja prvog državnog takmičenja iz matematike za srednjoškolce Beogradu.

Zahvalivši kolegama, uglavnom volonterima, kao i donatorima koji su našim talentima priuštili skupa putovanja na olimpijade na kojima slave ime Srbije u svetu, Andrić je napomenuo da DMS u 2018. stoji iza tridesetak matematičkih takmičenja u Srbiji i osam na međunarodnom nivou. Uz to su organizovali i 12 izložbi posvećenih Mihailu Petroviću i izdali dve njegove knjige.

Svečanost su i započeli sa violinskim izvođenjem Alasovih pesama „Srpkinja” i „Kolo” i predstavljanjem osvajača medalja i njihovih mentora. Među njima su se najsjajnijim i najbrojnijim svetskim odličjima izdvojili Pavle Martinović, Aleksa Milojević i Jelena Ivančić, svi đaci čuvene Matematičke gimnazije u Beogradu. U ime matematičkih genijalaca DMS-u je zahvalio Pavle Martinović i istakao da je zahvaljujući ljubavi prema ovoj nauci obišao i upoznao ceo svet, ali i sebe. Takmičeći se sa najumnijim mladim glavama iz Kine i Japana on je, kaže, odrastao i sazreo. Shvatio šta znači grabiti prema nekom životnom cilju, imati žestoke uzlete i padove i dodirnuti sam vrh sveta. Kroz kratku anegdotu objasnio je da je sve počelo na opštinskom takmičenju u trećem osnovne kada se bukvalno zaledio od treme.

– Ruke su mi bile toliko hladne da se mama uplašila za moje zdravlje i bila na ivici da mi zabrani da se takmičim. Ali pustila me je i zahvaljujući tome stojim pred vama kao najuspešniji srpski mladi matematičar u 2018. godini. Odrastao bih ja i bez matematike, ali uz nju sam za nepunih devet godina stigao do čoveka s malo toplijim rukama, potpuno spremnog za izazove koji ga čekaju u svetu – objasnio je maturant Matematičke gimnazije koji je samo u ovoj sezoni ovenčan sa dva zlatna i jednim srebrnim međunarodnim odličjem.

Izvor: Politika