yet-another-flower-

Uposli svoje moždane vijuge: Koliko je potrebno lokvanju da prekrije pola jezera?

Leto je i visoke temperature ti ne dozvoljavaju da radiš naporne poslove, a kako je letnji raspust uveliko u toku, učenje ti verovatno i nije na pameti.

Međutim, spremili smo za tebe jedan matematičko-logički zadatak da dok u nekom debelom hladu pokušavaš da se spasiš od sunca i malo osvežiš, proveriš da li su tvoje male sive ćelije u kondiciji. Evo kako glasi zadatak:

  • Prvog dana leta na jezeru se rascvetao prelep lokvanj. Svaki dan nakon toga broj lokvanja se udvostručavao.
  • 20. dana celo jezero bilo je prekriveno lokvanjima.
  • Kog je dana tačno pola jezera bilo prekriveno lokvanjima?

yet-another-flower-

REŠENJE:

Tačan odgovor je 19. dana.

Evo kako smo došli do rešenja:

Krenimo unazad. Ako je 20. dana celo jezero bilo prekriveno lokvanjima, onda je dan pre toga broj lokvanja bio tačno upola manji nego poslednjeg dana. Stoga je upravo tada, tj. 19. dana, pola jezera bilo prekriveno lokvanjima.

Zabavljaj se sa OKmatematikom

Eto, vidiš da nije teško. Malo logike, malo matematike i vratio si mozak u formu. Svako voli ovakve mozgalice, a OKmatematika se trudi da ti na ovaj način prekrati vrele letnje dane a i da zajedno ostanemo u formi, jer škola počinje za manje od mesec dana.

Online platforma služi da, zabavljajući se, naučiš mnogo toga korisnog, što ćeš moći da upotrebiš kada krene škola. Izaberi svoj mobilni uređaj i odluči se da ti baš OKmatematika bude najsigurniji partner i prijatelj u borbi kroz školsko gradivo.