scientist

Saznaj šta se desi kada su matematičari rasejani

Za one koji nisu čitali čuvenu knjigu „Men of mathematics”, prenosimo reči Erika Templa Bela, jednog od najpoznatijih istoričara matematike, koji u svojoj knjizi za ove naučnike kaže da su „matematičari ljudska bića kao i sva druga, samo što su možda malo rasejani”.

Sigurno se i tebi bar jednom desilo da ne čuješ kada te majka zove iz trpezarije da ti kaže da dođeš na ručak, jer si udubljen u rešavanje zadataka iz matematike. Upravo zbog toga što su u potpunosti posvećeni matematici, matematičari često važe za osobe koje su izgubljene u vremenu i prostoru.

Izdvojili smo neke od najinteresantnijih anegdota:

Kada zaboraviš da si došao na večeru

Kada provodiš više od 18 sati u pisanju, kao dvadesetogodišnji Isak Njutn, nije čudno da u nIsak Njutnekim trenucima postaneš zaboravan. Tako je Njutn prilikom posete svom prijatelju dr Vilijamu Stukliju, nakon što im je na večeri servirana piletina u pokrivenoj posudi, izašao na trenutak do biblioteke i, po svemu sudeći, zaboravio na jelo.

Pošto ga nije bilo dugo, dr Stukli je počeo da jede, a u međuvremenu je pojeo i Njutnov deo te je ostavio koske u tanjiru želeći da se našali s njim. Kada se Njutn konačno vratio, izvinio se domaćinu, seo za sto i podigao poklopac. Videvši ostatke u tanjiru, izvinio se i rekao da je potpuno zaboravio da su već večerali.

Zbog čega ja idem u Njujork?

John von Neuman OKmatematikaDa li se i tebi desilo da kreneš nešto da uradiš ili pođeš negde pa na pola puta zaboraviš gde si pošao ili šta treba da uradiš? To se desilo i čuvenom mađarsko-američkom matematičaru, Džonu fon Nojmanu. Dok je bio profesor na Univerzitetu Prinston, krenuo je kolima iz Prinstona u Njujork na sastanak. Međutim, kada je stigao u Njujork, telefonirao je svojoj supruzi Klari da je pita zbog čega je on prvobitno pošao tamo.

Ko je ukrao moj auto?

Ova anegdota je iz života Norberta Vinera, američkog matematičara, informatičara i osnivača kibernetike kao nauke. Čuven je po tome što je odbranio doktorsku disertaciju iz matematičke logike sa samo 18 godina. Kada je otputovao kolima na konferenciju na Univerzitetu Jejl, koji je bio udaljen 150 milja, bio je toliko smeten da je po završetku konferencije zaboravio na kola i došao kući autobusom. Kada je ustanovio da mu kola nisu u garaži, prijavio je krađu policiji.

norbert viner okmatematika

Poboljšaj koncentraciju uz OKmatematiku

Verovatno si, čitajući ove zanimljive anegdote o poznatim matematičarima, poželeo da izbegneš slične situacije. Upravo će ti moderna online platforma pomoći u tome.
Uz zabavne video-lekcije, ali i interaktivnu komunikaciju sa OKprofesorima, učenje će ti biti mnogo lakše, pa ćeš i brže završavati dnevne obaveze i vežbanje zadataka.

Saznaj koje ti sve prednosti može doneti učenje uz OKmatematiku i postani član velike porodice OKmatematičara.