Razgibajte moždane vijuge: Koliko koštaju ove voćkice?

Matematičke mozgalice nisu namenjene samo deci, već svima koji žele da vežbaju svoje moždane vijuge. Pitanja

Pred vama je zadatak koji se rešava za svega 3 minuta. Provežbajte ga sa detetom ili sami i saznajte da li ste spremni za teže matematičke mozgalice koje vam spremamo.

Zadatak:

3 kruške koštaju 30 dinara. 1 kruška i 8 banana iznose 18 dinara, a kada se od 4 banane oduzmu 2 trešnje ostanu 2 dinara. Koliko koštaju 1 trešnja, 1 kruška i 3 banane?

Untitled-4 (3)

 

Rešenje zadatka

Iz prvog koraka je jasno da kruška košta 10 dinara, jer 3 kruške koštaju 30 dinara. Pošto 1 kruška i 8 banana koštaju 18 dinara, znači da 1 banana košta 1 dinar. Na osnovu sličice u trećem redu sledi da trešnja košta isto kao i banana, znači 1 dinar.

Trešnja + kruška + 3 banane = 1 dinar + 10 dinara + 3 dinara = 14 dinara

Trešnja, kruška i 3 banane koštaju 14 dinara. Nemojte da vas zbune cene iz zadatka, jer su one u realnosti dosta veće.

Matematika nije teška kada se vežba na pravi način. Bliži se avgust. Ako je vaše dete ove godine pokazalo slabije znanje iz matematike, pa mu je potrebna pomoć za spremanje popravnog ispita, saznajte kako brzo i lako može da nauči matematiku na pravi način. Online priprema za popravni ispit će mu pomoći da uz savete OK profesora savlada gradivo koje ne razume, a u avgustu će dobiti ocenu koja će dokazati da svi mogu biti uspešni matematičari ako se dovoljno potrude.