Zadatak

PROVERI ORIJENTACIJU U PROSTORU: Kako ova piramida izgleda odozgo?

Snalaženje u prostoru je za mnoge dosta teže od rešavanja komplikovanih zadataka iz trigonometrije, algebre, analize, ali je i te kako važno za jačanje logike i moždanih vijuga.

Ako ti orijantacija nije jača strana, lako možeš da se izgubiš u nepoznatom gradu, skreneš u pogrešnu ulicu ili ne stigneš do željenog odredišta. Ali, da je snalaženje u prostoru veoma važno, pokazuje podatak da su zadaci koji se odnose na orijentaciju među težima na testovima inteligencije koje sastavlja Mensa, međunarodna organizacija koja okuplja natprosečno inteligentne ljude.

Zato baš sada proveri kakve su tvoje orijentacione sposobnosti, kako bi znao da li da na vreme kupiš mapu grada koji ćeš sledeći posetiti, možda već na ekskurziji.

Pogledaj ovu mozgalicu.

1200x630-6

 

Rešenje zadatka

Tačan odgovor je pod c.

Četiri bočne ivice piramide su različitih boja: žute, zelene, crvene i plave, dok su dve osnovne ivice crvene i žute boje, a dve zelene.

Dakle, četiri osnovne ivice piramide na prikazu ponuđenih odgovora zapravo čine kvadrat, čije su dve stranice zelene, jedna žuta i jedna crvena, dok su dijagonale tog kvadrata bočne ivice piramide, i to po sledećem redosledu boja: žuta, zelena, crvena i plava boji, dakle suprotno od kretanja kazaljki na satu.

Kada uporediš te boje među odgovorima, videćeš da je tačan odgovor pod c.

Vežbaj sa OKmatematikom ili postani deo velike OKdružine.

Prouči kako lakše možeš da savladaš matematiku i sve njene naizgled teške začkoljice i uskoro ćeš imati dobro ocenu. Sigurni smo u to!