Probudite interesovanje deteta da bi bilo dobro u matematici

Kako bi dete postalo dobro u matematici, najpre moramo da probudimo znatiželju kod njega. Rešavanje matematičkih problema ponekad ume da bude teško, ali postaje još teže ako za to nema interesovanja. Pomenućemo neke praktične primere koji će probuditi želju za učenjem, a samim tim dovesti do napretka u znanju.

Koristite primere iz svakodnevnog života. Pokažite deci kako ljudi svakodnevno koriste matematiku da plaćaju račune, upravljaju čekovnim knjižicama i kućnim budžetom. Probajte da zajedno sa detetom uradite neke kućne poslove kao što su pravljenje i postavljanje polica za knjige.

Ovako nešto može biti interesantno, zahteva geometrijske veštine, a dete će biti ponosno što je učestvovalo u ovakvom, za njega velikom poduhvatu. Ako živite u kući, možete uređivati baštu, pri čemu ćete primenjivati pojedina geometrijska pravila, jer staze, ivice i mesta za parkiranje zahtevaju dobar proračun.

A kada napustite dom zbog putovanja, pustite dete da samo računa koliko vam je potrebno do odredišta. Kada naiđete na bilo koji matematički problem, pitajte dete da vam asistira pri nalaženju rešenja.

interesovanjex2

Neka matematika postane zabavna. Deca vole televiziju, pa proverite raspored programa i odaberite kvizove koji će ih zainteresovati i unaprediti njihovo matematičko znanje.

Provodite zajedno vreme igrajući razne igre, one u kojima smo nekada uživali kao deca (domine, puzle, dame), a možete i neke koje zahtevaju internet. Mi vam preporučujemo šah, bilo na tabli, bilo na računaru. Ova igra, koja se svrstava u sport, stara je na hiljade godina i u uskoj je vezi sa matematikom.

Podizanje dečjeg samopouzdanja. Žašto je ovo bitno? Jednostavno, deca ne vole da rade stvari za koje misle da im ne idu. Ako je vaše dete imalo poteškoća u matematici, onda je prirodno da poseduje odbojnost prema njoj.

Kao roditelji, trebalo bi da pratite kada je vaše dete počelo da pokazuje loše performanse u pojedinim segmentima. Trebalo bi se posvetiti tim poljima matematike kako bi dete bilo spremno za teže izazove koji slede. Za viši stepen znanja i teže probleme neophodno je da klinci najpre savladaju onu materiju na kojoj su „zapeli”.

Kada primetite ono što deci predstavlja problem, pustite ih da se za početak okušaju u lakšim zadacima. Nakon uspešnog rešavanja nečega što do sada nije rešeno deci raste samopouzdanje.

Interesantne i zabavne matematičke činjenice. Deca su prirodno radoznala. Umesto da im zadate da reše neki konkretan matematički problem, probudite njihovu znatiželju.

Razgovarajte sa njima o tome ko je izumeo neke korisne stvari, a zatim diskutujte o tome kakvu je korist to donelo svetu i slušajte kako vaše dete analizira i rezonuje. Ovakve i slične priče produbiće njegovo interesovanje za matematiku.

Ohrabrite decu da rešavaju matematičke probleme. Pružite im pomoć, ali pustite ih da dođu do rešenja sami, jer je samostalno rešavanje problema veština koja zlata vredi u životu.

Benefiti online učenja.

Ovaj vid učenja je jednostavniji i dostupniji, jer se prilagođava vremenu deteta. Online matematika je fleksibilna i dostupna 24 časa dnevno kako bi otklonila svaku nedoumicu i problem sa kojim se učenik susretne.

Moderan, zabavan, ali i proveren način učenja koji online matematika pruža izazvaće interesovanje dece, što će dovesti do velikog napretka.

Takođe, na OKmatematici možete pružiti detetu mesec dana online matematike po ceni jednog privatnog časa!

Ne čekajte i odaberite najsigurnijeg pomagača u matematici za svoje dete.