Test iz matematike

MISLI NA VREME O OCENI: Pripremi se za test iz matematike u 3 koraka

Važnost matematike nikada nije dovođena u pitanje, zbog čega je ona neizostavan predmet u osnovnoj i srednjoj školi. Ali, da budemo potpuno iskreni, matematika uglavnom mnogim učenicima zadaje pravu glavobolju. Problem je u tome što oni još uvek nisu pronašli pravi način da nauče matematiku s razumevanjem i postignu dobre rezultate.

Još jedna boljka koja muči učenike pre sezone testova je što nekada provode sate vežbajući matematiku, a onda na dan testa, bez obzira na uloženi trud, ne umeju da reše zadatke i dobiju lošu ocenu.

Na sreću, postoje načini za učenje matematike uz pomoć kojih svako može da zablista na pismenom ili kontrolnom zadatku, a ovo su koraci koji će ti pomoći da lako dođeš do dobre ocene u dnevniku.

Korak 1: Ne preskači domaće zadatke

Koliko god misliš da ćeš moći brzo i jednostavno da se spremiš za pismeni zadatak nekoliko dana pre testa, neće biti tako ako nisi redovno radio domaće zadatke. Pa, nisu ih profesori zadavali bez razloga, zar ne?

Domaći zadatak iz matematike

Domaći zadaci su uglavnom veoma slični kao oni koji dolaze na testovima, a ponekad su čak i identični.

Zato obavezno čuvaj rešene domaće zadatke, podseti ih se neposredno pre testa i uradi što više zadataka, jer će ti više iskustva doneti i veću šansu da tačno uradiš zadatak na kontrolnom ili pismenom.

Korak 2: Pronađi slične zadatke i provežbaj ih

Ako za domaći imaš da rešiš zadatke iz zbirke pod rednim brojevima 5, 7, 8, 10 i 14, nemoj da preskačeš one koji ti nisu zadati, jer se možda baš među njima nalazi i potencijalni zadatak sa testa. Probaj da pronađeš zadatke koji su slični sa onima koje ti je profesor zadao kao obavezne u svojoj zbirci. Ali, i internet ti može pomoći u pripremi za test.

Da li znaš da matematiku možeš da učiš i online?

Uz OKmatematiku ćeš se pripremiti za testove učeći formule i vežbajući zadatke, ali ćeš i rešiti sve nedoumice uz pomoć profesora kada ti negde zapne.

Pogledaj šta ti sve nudi „matematika 1 na 1” i zakaži online čas matematike sa profesorom.

Korak 3: Uči zajedno sa drugarima

Svaka osoba vidi istu stvar na različit način i baš to je razlog za postizanje dobrih rezultata nakon učenja u grupi. Nešto što je tebi nerazumljivo ili teško možda je veoma lako tvom drugu. Zato je učenje u društvu jedan od načina da se za predstojeći test spremiš kako dolikuje.

Kada je reč o vežbanju matematike, istraživanja pokazuju da je učenje u grupama mnogo produktivnije od individualnog učenja, koje je pogodnije za društvene nauke (nije lako učiti lekcije iz psihologije, istorije i geografije zajedno sa nekim, složićeš se).

Učenje u grupi

Zato, ako želiš da učiš sa drugarima, ali nemaš vremena da se sastaneš sa njima, možete se zajedno pripremati za test, i to na internetu – uz OKmatematiku. Zakaži online čas sa  drugarima, gde ćete ukrstiti ideje i zajedničkim trudom doći do boljih ocena iz matematike.

Ono što je još važnije je što ćeš na ovaj način lako uočiti grešku kada je napravi tvoj drugar, pa ćeš smanjiti šansu da je i ti napraviš na testu. I pored svega toga, odlično ćeš se zabaviti učeći u društvu, veruj nam na reč.

Vidiš da priprema za testove ne mora da bude strašna?

Potrudi se da prisvojiš ove savete i na vreme misli o svojim školskim obavezama i kontrolnim i pismenim zadacima koji te očekuju. Jer, vrlo brzo će doći zimski raspust, a uz dobru ocenu iz matematike smo sigurni da ćeš ga dočekati sa novogodišnjim poklonom kakav priželjkuješ.

Roditelji će te, sigurni smo, nagraditi za postignuti uspeh. Ako ne poklonom, onda lepom rečju i zagrljajem, a možda i slasnom čokoladnom tortom. Zato daj sve od sebe da oni budu ponosni na tebe i tvoje znanje!