Priprema male mature. Privatni časovi matematike ili dopunska nastava?

Od kada je uvedena, mala matura za osmake predstavlja jedan od veoma važnih i stresnih perioda. Priprema male mature iz matematike tradicionalno pravi najveće probleme većini učenika, ali to ne mora da bude slučaj i sa vama.

Možda zvuči neverovatno, ali ovaj period može proći bez i malo stresa, samo ukoliko odaberete pravi način za učenje i pripremu završnog ispita iz matematike. Izdvajamo 3 načina za pripremu male mature iz matematike – pročitajte njihove prednosti i nedostatke i odlučite se za onaj koji vam najviše odgovara.

box-1(1)

1. Priprema male mature u velikim grupama

Dobra, stara metoda učenja u grupi može da bude vrlo zanimljiva i isplativija od individualnih privatnih časova, a opet omogućava učeniku i da pripreme za malu maturu uskladi sa svojim obavezama u školi. Kako ranije, tako i danas, za neke je to dobar način savladavanja gradiva, dok je, međutim, za većinu loša polaznica.

Razlozi su više nego jednostavni: predavač, ma koliko želeo i imao volje da se posveti svakom učeniku i pomogne mu u savladavanju teške i nejasne oblasti, u većim grupama za to praktično nema vremena. Nastavni planovi i programi su preobimni i preambiciozni, zbog čega učenici ne mogu da ih savladaju, a nastavnici moraju da nastavljaju sa novim gradivom jer su pod presijom da pređu čitav nastavni plan. To nije zanemarljiv problem kada se radi o jednom kompleksnom školskom predmetu kao što je matematika.

Uz to, ovi časovi su često slično osmišljeni kao redovni časovi u školi, gde profesori nemaju mogućnosti da prenose gradivo na kreativan i privlačan način, što samo produbljuje otpor učenika prema matematici.

2. Privatni, individualni časovi

Jedan od najčešćih načina savladavanja matematike je i prilično delotvoran, jer podrazumeva učenje „jedan-na-jedan”, gde profesor ima vremena da se posveti samo jednom učeniku. Pored toga, zaista ima dosta kvalitetnih privatnih profesora matematike, a mnogi od njih smišljaju i zabavne načine kako bi učenik što lakše i brže savladao datu oblast i shvatio da matematika ne mora biti bauk.

Ali postoji druga strana medalje, a to je novac. Individualni privatni časovi su za većinu roditelja veliki luksuz koji jednostavno ne mogu da priušte svojoj deci, dok drugi moraju duži period da štede ili da se odreknu nekih osnovnih stvari, kako bi svom detetu platili časove.

Ne bi bilo zgoreg pomenuti još jedan nedostatak: česta je pojava da profesor ne živi baš tu u komšiluku, pa za odlazak u drugi deo grada na čas treba unapred isplanirati vreme, što predstavlja još jednu obavezu u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu dece.

box--4(1)

3. Priprema male mature putem interneta

Ipak, postoji način pripreme male mature iz matematike koji objedinjuje sve prednosti prethodnih i pri tom otklanja sve njihove nedostatke, a to su časovi putem interneta.

Zahvaljujući dostupnosti interneta, učenici mogu da uče onlajn kada njima odgovara i tako mnogo bolje organizuju svoje vreme. Uz to, mogu da vežbaju zadatke iz matematike gde god da se nalaze, od kuće ili iz parka, jer to čine sa svog računara ili telefona.

Postoje i časovi uživo „jedan-na-jedan” putem interneta, koji su daleko pristupačniji od klasičnih privatnih časova, zbog čega kućni budžet neće biti dodatno opterećen. A pored svega, ni učenik ni profesor ne moraju da putuju preko pola grada da bi se našli i održali čas, jer preko online platforme za učenje mogu uživo da komuniciraju i zajedno rade zadatke kao da su u istoj prostoriji. Ukratko, sve je potpuno prilagođeno potrebama učenika.

box-3

Online priprema male mature i simulacija završnog ispita

Pitate se gde postoje sve ove mogućnosti na jednom mestu? Sajt OKmatematika omogućava učenicima da se brzo, lako i online pripreme za polaganje male mature iz matematike i postignu maksimalne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Učenici mogu da pristupe jedinstvenoj online platformi OKmatematike sa svog računara, tableta ili telefona, i tako prate zanimljive video-lekcije, rade testove, vežbaju zadatke i utvrđuju gradivo, i to sve kada i odakle njima odgovara. Osim toga, maturanti mogu da pogledaju i video-rešenja svih zadataka iz zvanične zbirke Ministarstva prosvete za polaganje male mature 2015/2016.

A za najkompleksnije gradivo na raspolaganju su vam i online časovi „jedan-na-jedan” sa iskusnim profesorima matematike, koji prenose znanje na zanimljiv, interaktivan i kreativan način. Učenici mogu svakodnevno da komuniciraju sa profesorima OKmatematike, koji u najkraćem roku odgovaraju na sva pitanja.

Uz to, na OKmatematici svaki polaznik ima jedinstvenu priliku da radi završni test koji predstavlja potpuno realnu simulaciju testa iz matematike na završnom ispitu, sa istim odnosom broja i kompleksnosti zadataka po oblastima i istim vremenom za rad kao na pravom testu na polaganju male mature.

Prednosti pripreme za završni ispit pomoću OKmatematike su očigledne. Onlajn priprema učenicima štedi vreme, a roditeljima novac. Gradivo je zanimljivo obrađeno i jednostavno predstavljeno, uz brojne ilustracije i video-materijale. Učenike očekuje dodatna pomoć u oblastima koje su najproblematičnije za njih, a uz to mogu unapred da isprobaju i kako će izgledati sam ispit.

Sa ovim iskustvom, mali maturanti će znati šta ih očekuje na testu, bolje će uraditi zadatke i osvojiti potreban broj bodova za upis u željenu srednju školu. Priprema male mature, bez stresa i panike.