= (2)

Pomozite Marku da reši svoju matematičku nedoumicu i za druga odabere idealan poklon

Markov najbolji drugar Stefan pozvao ga je na rođendan, ali je Marko imao nedoumicu šta da mu kupi. Da li je za Stefana pravi izbor fudbalska lopta, omiljena kompjuterska igrica ili pak serijal knjiga po kojima je snimljena popularna serija Igra prestola?

Kako Marko nije imao mnogo vremena, pronašao je broj telefona jedne od prodavnica, a ljubazna prodavačica mu je rekla:

Tri lopte u paketu koštaju 6000 dinara. Da bi kupio igricu, Marko mora na cenu knjige da doda još 1200 dinara. Ako lopta i dve knige iz serijala koštaju 3600 dinara, koliko košta igrica?

Marko se potpuno zbunio, pa zato mi pitamo vas: koliko košta jedna lopta, koliko knjiga, a koliko igrica, i šta se više isplati da Marko kupi Stefanu za rođendan?

*** Iako nikada nije štedeo na poklonu za drugare, Marko je pre nekoliko dana kupio novi bicikl, zbog čega sada mora da pripazi na svoj budžet.

= (2)

REŠENJE:

Znamo da su 3 lopte 6000 dinara, pa ćemo odatle dobiti cenu jedne lopte.

3 lopte = 6000
lopta = 2000

Iz informacije koju je Marko dobio od prodavačice znamo da, ako hoće da kupi igricu, on mora da na cenu jedne knjige doda 1200 dinara. To ćemo postaviti ovako:

igrica = knjiga +1200

Pošto još uvek nemamo ni cenu knjige ni igrice, iz sledećeg podatka ćemo dobiti cenu knjige:

lopta + 2knjige = 3600
2000 + 2knjige = 3600
2knjige = 3600 – 2000
2knjige = 1600
knjiga = 800

Potom ćemo taj izraz zameniti u gornjem da bismo dobili cenu igrice, pa će to izgledati ovako:

igrica = 800+1200
igrica = 2000

Pošto je Marko ovog puta želeo da plati što jeftinije, više mu se isplati da kupi serijal knjiga, jer dve knjige iz serijala koštaju 1600 dinara (što je i najjeftinije).

Matematika rešava i rođendanske nedoumice

Da matematika ne podrazumeva učenje samo formula i beskonačno vežbanje zadataka govori i to da u rubrici OKzadatak možeš da pronađeš veliki broj sličnih zadataka, koji će ti biti razonoda, a ujedno će ti pomoći da treniraš svoj mozak.

Na online platformi OKmatematika možeš da pratiš kako napreduješ jer su ti dostupni izveštaji o aktivnostima u kojima u svakom momentu imaš obeležene lekcije koje si prešao, testove koje si uradio, kao i ostvaren skor. Osim toga, snimljeni časovi sa profesorima umnogome će ti pomoći ukoliko nešto nisi razumeo dok ti je profesor objašnjavao. Imaćeš video-podsetnik i profesora samo za sebe. Nije li to divno? 🙂