povratak u skolu

Pomozite detetu da BEZ STRESA dočeka prvi dan škole posle raspusta

Vaše dete će se uskoro vratiti u školsku klupu, pa je sada pravo vreme da razmislite o obavezama koje ga očekuju.

Dosta slobodnog vremena za druženje, gledanje filmova ili igranje fudbala sa drugarima ubrzo će dete morati da zameni knjigom, učenjem matematike i školskim obavezama. Naravno da će ono nastaviti da uživa i u ovim aktivnostima, ali će njih biti dosta manje, što će mu pokvariti raspoloženje.

Zato je važno da nekoliko dana pre povratka u školu budete tu za svoje dete i pravim savetima i postupcima mu pomognete da se što lakše vrati staroj rutini i školskim obavezama.

1. Dobar dan počinje kvalitetnim snom

Roditelji deci dozvoljavaju malo više svega tokom raspusta: više slatkiša, više boravka napolju, više neprospavanih sati, više izgovora… Ali, povratak u školu je vreme kada se sve to menja. Vašem detetu će već prvog dana biti potrebno mnogo energije, koju će imati samo ako se kvalitetno naspava. Deci je potrebno devet do deset sati sna tokom noći kako bi dali svoj maksimum, dok je osam sati sna minimum, navode eksperti.

Iako će vas dete u nedelju uveče verovatno moliti da ostane još malo budno, šarmirajući vas na sve moguće načine, objasite mu da je san neophodan da bi bilo što odmornije i spremno za nove obaveze, kao i to da će vam biti zahvalno već sutradan kada mu se ne prispava već posle velikog odmora. Podsećajte dete konstantno da snom treba da napuni baterije i da je on veoma važan, ali budite spremni na dugoročno negodovanje, koje može biti praćeno i suzama. Ali, sve radite zarad detetovog dobra, zar ne?

2. Podstaknite dete motivacionim savetima

„Zašto opet moram u školu?”, pitanje je koje ćete u narednih nekoliko dana verovatno čuti često, ali baš vi treba detetu da date pravi odgovor.

motivacioni citati

Motivišite dete lepim rečima, recite mu da je već prešlo pola puta i da će sada mnogo brže proći vreme do letnjeg raspusta. Podsetite ga da nam se uskoro bliži proleće i da će moći više vremena da provodi na suncu i lepom društvu nakon što završi sve obaveze. Napravite voćnu tortu ili čokoladni kolač u nedelju i nazdravite ceđenim sokom za uspešno drugo polugodište koje je pred njim. Uz ovakav stav, davaćete svom detetu vetar u leđa, što će, sigurni smo, uticati i na njegov uspeh u školi.

3. Podsetite ga da na vreme napravi spisak svega što će mu trebati već u ponedeljak ujutru

back-to-school-1576792_960_720Na zvuk alarma i stariji često pomahnitaju i prvih nekoliko sekundi nisu svesni šta ih je zapravo snašlo. Zamislite kako je tek deci koja moraju rano da ustanu i idu u školu prvi dan posle raspusta, dugog izležavanja u krevetu i ustajanja iz njega kada im se prohte.

Zato je važno da vaše dete na vreme razmisli o svemu što će mu biti potrebno već prvog dana škole: čista odeća i obuća, novi raspored časova u rancu, spakovane knjige i sveske, užina, voda, sok, kišobran… Najbolje je da sve to zapiše na parče papira kako bi u školu stiglo na vreme, a vi se potrudite da ga u ponedeljak ujutru na stolu čeka zdrav doručak (jaja, sir, jogurt, mleko, sveže pecivo) koji će ga napuniti energijom.

4. Iskoristite poslednje dane raspusta da pričate sa svojim detetom

Ako ste se tokom škole, kad god ste hteli da razgovarate sa detetom, susretali sa „nemam vremena”, „žurim u školu”, „treba da uradim domaći”, „učim”, konačno je došao trenutak kada možete da pobijete ove izgovore.

Tražite od deteta da izdvoji bar pola sata samo za vas i to vreme iskoristite da saznate sve što vas interesuje. Ipak, ne postavljajte 101 pitanje, jer će dosaditi vašem detetu i uglavnom nećete dobiti odgovor, već sa njim započnite neku manje bitnu temu i pustite da komunikacija ide svojim tokom. Tada će vam dete reći sve što želite da čujete, bez pritiska. Budite najbolji prijatelj svom detetu.

5. Pomozite detetu da što lakše savlada prepreke koje ga očekuju

Ako znate da vaše dete ima poteškoća u učenju stranih jezika, matematike, hemije, fizike, da mu ne ide crtanje ili da nije preterano muzikalno, znajte da postoji rešenje za to. Poklonite svom detetu online privatne časove, odvedite ga na likovne sekcije, upišite ga u muzičku školu…

Tako, na primer, ako vaše dete nije baš sjajan matematičar, možete da ga obradujete časovima matematike, koji će mu pomoći da lakše uči ovu, za njega skoro pa stranu materiju. Nešto sasvim originalno što možete da mu poklonite, bez previše maltretiranja i za vas i za vaše dete, jesu online časovi matematike, baš kao oni koje nudi OKmatematika.

learn-1996845_960_720

Online platforma za učenje matematike je mesto gde ovu nauku vaše dete može da savlada na internetu, uz online lekcije, proveru znanja kroz testove i stalnu pomoć profesora. Čak i nakon online časa, ono može da se podseti svega kroz snimke koji će mu biti stalno dostupni, čega nema na staromodnim časovima matematike. Već sada mislite o ocenama svog deteta, jer iako vam se čini da je leto daleko, ono će doći dok trepnete.

Sigurni smo da ćete uz ove savete svom detetu olakšati vraćanje u školsku klupu i pomoći mu da se što lakše izbori sa novim izazovima.