30 (4)

Pomozi trojici nestrpljivih drugara da saznaju koliko ih omiljenih čokoladica čeka u kutiji

Ne postoji osoba koja ne voli da jede čokoladu. Pouzdano mogu da kažem da niko od vas ne može da se zaustavi samo na jednoj kocki čokolade.

Zbog toga su Andrej, Matea i Janko odlučili da se prošetaju do obližnje prodavnice i kupe neku. Međutim, pošto nisu mogli da se dogovore s kojim ukusom da uzmu, morali su da naprave miks.

Prodavačica im je rekla da u kutiji ima 50 čokoladica. Od toga je 30 s lešnikom, 25 sa kokosom, 10 i sa lešnikom i sa kokosom, dok ostale nisu punjene.

Pitanje:

Koji od ovih dijagrama tačno predstavlja sadržaj kutije sa čokoladicama?

Koliko će u kutiji biti komada one čokolade koju voli svaki od trojice drugara ako znamo da Matea voli sa lešnikom, Andrej sa kokosom, a Janko prazne?

30 (4)

REŠENJE:

Dijagram pod B.

Prosta aritmetika:

Koliko je čokoladica samo s lešnikom? 30–10=20

Koliko je čokoladica samo s kokosom? 25–10=15

Koliko nam ostaje čokoladica koje nisu punjene? 50–(20+15+10)=5

Slatko rešenje za sve probleme

Osećaj kada uspešno rešiš zadatak slađi je i od ukusa omiljene čokoladice. Na online platformi ćeš na zanimljiv i drugačiji način naučiti matematiku. Ovakvi i slični zadaci će ti uvek biti nadohvat ruke da se zabaviš, a ujedno i održavaš u kondiciji svoje moždane vijuge.

Osim toga, za svaku poteškoću možeš da se obratiš OKprofesorima, koji će ti izaći u susret bilo na online času bilo putem sistema poruka. Tu su i brojni testovi na kojima možeš da proveriš ono što si prešao na online času, a ako nečega ne možeš da se setiš, zahvaljujući snimku svakog časa, omogućeno ti je da se podsetiš.
Nemoj da čekaš, prijavi se!