OKzadatak

Pomozi Nikoli da obiđe što više znamenitosti u Barseloni

Kada odeš u stranu zemlju, prirodno je da želiš da obiđeš što više stvari, ali nekada ne ide baš sve po planu. Tako je bilo i Nikoli.

Nikola je prvi put u Barseloni i želi da vidi sve znamenitosti koje su mu preporučili prijatelji. Na spisku su mu se našli Sagrada Família, Park Güell, stadion Camp Nou, Casa Milà, Plaça del Rei…

Pošto je samo tri dana u gradu, mora dobro da iskoristi vreme.

Danas mu je kao odredište u planu najpre Casa Milà, a zatim Sagrada Família.

Ako ti kažemo da je ovaj deo Barselone poznat po tome što je rastojanje među ulicama jednako, iskoristi podatke sa mape i izračunaj koji je najkraći put kojim Nikola treba da ide da bi što pre stigao do željene lokacije.

Koliko kilometara on iznosi?

OKzadatak mapa barselone

REŠENJE:

Ako iskoristiš dužinu dela puta koji ti je dat na slici (140 m), sabiranjem tih dužina dolazimo do toga da je najkraći put kojim će Nikola da ide 1,4 km.

Matematika na svakom putu i u svakom trenutku

Da matematika ne podrazumeva učenje samo formula i beskonačno vežbanje zadataka govori i to da u rubrici OKzadatak možeš da pronađeš veliki broj sličnih zadataka, koji će ti biti razonoda, a ujedno će ti pomoći i u svakodnevnom životu.

Na online platformi OKmatematika možeš da pratiš kako napreduješ jer su ti dostupni izveštaji o aktivnostima u kojima u svakom momentu imaš obeležene lekcije koje si prešao, testove koje si uradio, kao i ostvaren rezultat. Osim toga, snimljeni časovi sa profesorima umnogome će ti pomoći ukoliko nešto nisi razumeo dok ti je profesor objašnjavao. Imaćeš video-podsetnik i profesora samo za sebe. Nije li ovakvo učenje matematike divno? 🙂