matematika online zagonetka i zadaci

Pitaš se šta znači „misliti matematički”? Evo jedne legende o tome

Sigurno se nekada desilo da dok si pozivao u pomoć prilikom rešavanja zadataka iz matematike dobiješ odgovor: misli matematički i doći ćeš do rešenja. Verovatno si se često pitao šta to podrazumeva i pokušavao da shvatiš, ali bezuspešno. 

Međutim, postoji zanimljiva priča među fizičarima koja ilustruje odgovor na ovo pitanje.

Rešenje dileme

Džon fon Nojman je bio veliki mađarsko-američki matematičar i još veći fizičar. Dao je veliki doprinos kvantnoj fizici, teoriji skupova, ekonomiji, numeričkoj analizi i mnogim drugim matematičkim oblastima. Upravo zbog toga su ga izazvali da reši ovaj problem.

Priča ide ovako. Dva voza su udaljena jedan od drugog 100 m i voze se jedan drugome u susret. Brzina oba voza je 10 m/s. Pčela preleće od jednog do drugog voza 20 m/s. Na kraju će pčela da bude zgnječena kada se vozovi sudare. Kada se to desi, kolika će biti ukupna udaljenost koju je pčela preletela?

Po predanju, Nojman je na momenat zastao i kao iz topa odgovorio: „Sto metara”.

zadatak online matematika nojman

Osoba koja ga je ispitivala potvrdila je tačnost odgovora i rekla da zbog brzine kojom je Nojman dao tačan odgovor, on može da proceni da je Nojman više fizičar, a ne matematičar.

I objasnio mu je sledeće: Da si matematičar, prvo bi izračunao kada se svaki od susreta pčele i voza desio, pa bi računao na kojim mestima (pozicijama) puta su se desili ti susreti, pa bi posmatrajući zbir tih rastojanja kao beskonačan red, sumirao red i dobio rešenje.

Međutim, fizičar bi odmah shvatio da će pčela za 5 s, brzinom od 20 m/s, preći ukupno 100 m.

Nojman je navodno odgovorio: „Oh, to je jako pametan način da to rešite, no ipak, ja sam sumirao red”.

Matematika – ključ za sve nedoumice

Zbog činjenice da matematika ima široku primenu, dobro je da je znaš. To ćeš uspeti uz OKmatematiku, modernu online platformu koja predstavlja najboljeg saveznika u učenju. Čekaju te zanimljivi online časovi sa profesorom, kao i snimci svakog časa. Osim toga, moći ćeš da vežbaš uz video-zadatke i ponavljaš gradivo uz sažetke lekcija koje su OKprofesori pripremili samo za tebe.

Ne čekaj, zgrabi svoj ključ!