Ovo je zadatak za osnovce, a samo 15 odsto ljudi odgovori tačno iz prvog pokušaja!

Matematičke mozgalice koje na prvi pogled deluju jednostavno nekada umeju da budu baš suprotno od toga.

PitanjaTo je slučaj i sa ovom koja se brzinom svetlosti širi društvenim mrežama u poslednjih nekoliko dana, a zbog čijeg rešenja se razvila velika polemika među ljudima širom sveta.

Naime, potrebno je samo izračunati koji broj se dobija sabiranjem i množenjem silnih jedinica i jedne nule. Pogledajte fotografiju i podelite sa nama vaš odgovor.

Untitled-4a

Rešenje zadatka

Broj koji se dobija u ovoj računici je 12. Kako? Množenje je operacija koja ima prednost nad operacijom sabiranja. Da bismo dobili tačno rešenje ovog komplikovanog zadatka, potrebno je redom da sabiramo brojeve, sve dok ne dođemo do množenja. Tada operacija množenja ima prednost nad operacijom sabiranja, pa je potrebno pomnožiti brojeve 1 i 0, što je zapravo 0, a zatim sabrati sa preostalim jedinicama. I rešenje je 12.

Zadatak nije težak ako se poznaju sva matematička pravila, u ovom slučaju pravilo prvenstva u računanju. Međutim, mnogi su kao njegovo rešenje dobili broj 1, jer su zaboravili na pravilo. Da li ste i vi među njima?

Baš kao što je slučaj i sa ovim zadatkom, i u matematici stvari nekada nisu onakve kakve izgledaju na prvi pogled. Ako učite matematiku na pravi način, nikada nećete imati problema da rešite i najteže matematičke zadatke, tako da će ovaj zadatak verovatno za vas biti veoma lak. Matematiku možete vežbati i online, uz pomoć OK profesora, samo klikom na miša. Brojne usluge možete pronaći na sajtu OKmatematikeod pripreme male mature pa sve do online pripreme za polaganje prijemnih ispita na tehničkim fakultetima, jer se OKmatematika potrudila da za svakoga pripremi po nešto.