Zadatak

OVAJ ZADATAK JE ZALUDEO INTERNET! Znate li njegovo rešenje?

Sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje… Sve računske operacije na jednom mestu.

Iako naizgled jednostavan, čim počnete da rešavate ovaj zadatak, shvatićete da baš i nije tako lak. Njegova rešenja su podelila mišljenja ljudi u svetu, a sada je došao trenutak da se i vi oprobate u dolasku do tačnog rešenja.

Zadatak glasi ovako:

Ako je A ∙ 4 = E, B : 4 = E, C + 4 = E, D – 4 = E; a zbir A, B, C i D 100, koje vrednosti se kriju iza nepoznatih A, B, C, D?

Rešenje zadatka

Ako je:                                Onda je:

A 4 = E A=Latex formula
B : 4 = E B = 4E
C + 4 = E C = E – 4
D – 4 = E D = E + 4
A + B + C + D = 100 Latex formula+ 4E + E – 4 + E + 4 =  100 (postavljanje jednakosti)

Latex formula+ 6E = 100  / ∙ 4 (jednakost pomnožiti sa 4)
E + 24E = 400
25E = 400
E = 16

Dakle, A je 16 : 4, odnosno 4. B je 4 ∙ 16, tj. 64. C se dobija kada se od 16 oduzme broj 4, što iznosi 12, dok je D zbir brojeva 16 i 4, znači 20.

A jer znate da je zbir nepoznatih A, B, C i D broj sto? Možete i da proverite da li ste dobro rešili zadatak (4 + 64 + 12 +20 = 100).

Matematika koju svi vole

Rešavanje ovakvih zadataka vole i mladi i stari, jer predstavlja mentalnu vežbu za jačanje moždanih vijuga. Zato se i OKmatematika trudi da postane što bolji matematički online kutak na kom možete pronaći ovakve i slične zadatke, koji će vam upotpuniti i ulepšati slobodno vreme.

Ali osim toga, ova online platforma je i mesto na kom vaše dete može da nauči matematiku preko svog računara, mobilnog telefona ili tableta. Pogledajte koje sve usluge ima OKmatematika i zajedno sa detetom odlučite šta je to što bi njemu najviše odgovoralo da savlada ovu nauku i u školi dođe do što bolje ocene.