Ovaj zadatak je izazvao kontroverzu u svetu, jer ga je rešio samo jedan učenik na završnom testu

Zadatak koji je zadao glavobolje svim učenicima koji su 2013. godine polagali završni ispit u Indiji i dalje je u žiži interesovanja, jer je samo jedan učenik uspeo tačno da ga reši. Da li ćete to moći i vi?

Iako deluje naivno, kada se uhvatite u koštac sa ovom mozgalicom, neće vam biti lako. Iako su prošle čak tri godine od kada se u Indiji stvorila čitava medijska pompa oko ovog zadatka, interesovanje za njega u ostalim zemljama sveta se javilo tek nedavno, i to baš zato što su mnogi tvrdili da je ovaj zadatak nerešiv. O čemu je zapravo reč?

Pogledajte ovu mozgalicu i podelite sa nama vaše rešenje.Pitanja

* Napomena: Zadatak je preveden na srpski jezik radi lakšeg razumevanja.

Zadatak:

Potrebno je da zbir tri broja iznosi 30. U njemu se navodi da možete koristiti sve brojeve koji se nalaze na listi ispod. Ti brojevi se mogu ponavljati, a sva tri polja moraju biti popunjena.

Pokušajte:

square07

Ne ide vam od ruke? Pogledajte u čemu je zapravo caka.

Rešenje zadatka

Samo jedan čovek – Indijac Gaurav Agarval uspeo je da ga reši, ali tako što je mislio van postavljenih okvira. Originalni tekst zadatka kaže da treba „popuniti polja”, ali on ne brani da ta polja popunjavate sa više brojeva, čega se i ovaj mladi genije dosetio. Njegovo rešenje izgledalo je ovako:

(1+3)+ 13+ 13= 30

Verovatno ćete se složiti sa nama da je ovo vrlo neuobičajen trik za tako važan završni ispit kao što je UPSC, koji se sprovodi u Indiji. Možda se nešto slično desi i kod nas, zato je važno da uvek razbijate barijere u razmišljanju, a to ćete postići ako vežbate uz OKmatematiku.

Da li ste znali da dosadašnji korisnici ove online platforme za učenje matematike ovaj vid učenja ističu kao višestruko bolji u odnosu na privatne časove kod profesora? Deca sada mogu lako da savladaju gradivo iz geometrije, statistike, kombinatorike, logike…

Da su se indijski učenici spremali uz OKmatematiku, verujemo da bi vrlo brzo uvideli da postoji začkoljica koju je uočio Gaurav Agarval. 🙂 Vežbajte i vi uz OKmatematiku!