Svetski dan matematike

OKmatematičari, čestitamo vam Svetski dan matematike!

Svake godine se prve srede u martu širom planete obeležava Svetski dan matematike.

Tada se održava veliko online takmičenje u rešavanju matematičkih zadataka (koje je preskočeno samo 2014. godine), na koje mogu da se prijave učesnici iz celog sveta. I ove godine je 1. mart dan kada se na jednom mestu okupljaju svi pasionirani zaljubljenici u ovu nauku.

Kako je sve počelo?

Pre tačno deset godina (2007) održan je prvi World Maths Day s namerom da okupi što više matematičara koji će rešavati zadatke live, i već tada je bilo jasno da će ova manifestacija doživeti ogromnu popularnost, jer se prijavilo čak 287.000 studenata iz 98 zemalja, koji su bili željni znanja, ali i takmičenja.

Pet godina kasnije (2012) je isto takmičenje okupilo više od 5,9 miliona studenata iz 240 država, zbog čega se ovaj događaj može svrstati u najveća takmičenja na svetu. Ovog dana, ljudi ne samo da rešavaju najveće matematičke mozgalice već se i međusobno druže, razmenjuju iskustva i zajedno stvaraju najveću matematičku online zajednicu.

Nagrade i priznanja vredni pažnje

Učesnici koji se posebno istaknu na ovom takmičenju (što to uopšte nije lako) dobijaju  nagrade, a pobednicima i top 10 finalistima dodeljuju se i medalje. I to nije sve.

Ako osvojite neko od vodećih mesta, možete postati i ambasador svoje zemlje u ovom takmičenju za tu godinu i raditi na promociji Svetskog dana matematike, o kom se kod nas zna vrlo malo.

Internet kao vezivna nit među matematičarima širom sveta

Da ovaj martovski dan bude zanimljiv svima, potrudili su se osnivači takmičenja World Education Games, koji svima zainteresovanima nudi učešće online. Ali, da je vežbanje matematike na internetu budućnost, pokazuje i OKmatematika, koja pomaže učenicima osnovnih i srednjih škola da postanu pravi genijalci.

Na ovoj online platformi ne samo što ćete naučiti kako se rešavaju naizgled teški i komplikovani zadaci već ćete algebru, geometriju, analizu, statistiku i mnoge druge matematičke oblasti razumeti kao nikada do sada, uz pomoć profesora sa velikim iskustvom, koji će uvek biti dostupni za vas.

Kao što vidite, danas je skoro sve moguće obaviti na internetu. To je mesto gde možete učiti, vežbati, komunicirati sa drugima, rešavati testove, takmičiti se i još mnogo toga, pa se upravo zato i OKmatematika trudi da prati nove trendove u obrazovanju i stalno bogati svoju platformu.

Pogledajte šta vam sve nudi OKmatematika i uplovite u online učenje, jer je ono poučno, zanimljivo i lako! Čekamo vas.