tetris gameboy okmath

Obeležio je detinjstvo mnogih: Sve tajne Tetrisa na jednom mestu

Svi smo igrali Tetris, a da li znate kako je nastala ova igrica i na koji način je jedan ljubitelj Tetrisa pokušao da prevari administratore ove igrice?

Verovatno nema osobe koja u jednom trenutku svog detinjstva nije provodila sate i sate slažući tetromine s ciljem da premaši postavljen rekord.

Svima dobro poznata igrica – Tetris postoji već 30 godina, a 2007. godine zauzela je drugo mesto u izboru 100 najboljih video-igara svih vremena.

Saznaj šta je to zbog čega je ova igrica i nakon toliko godina popularna.

Deo po deo – igrica!

Jesi li znao zašto se ova igrica baš zove Tetris?

Njeno ime potiče od grčkog prefiksa tetra, što znači četiri, jer su delovi koje slažeš sastavljeni od četiri segmenta, i reči tenis omiljenog sporta ruskog naučnika Alekseja Pažitnova, tvorca ove igrice.

Inspiraciju za stvaranje igre kao što je Tetris osnivač je pronašao u slagalici kojom se igrao u detinjstvu, a koja se zvala pentominos. U njoj je sitne drvene oblike (po ugledu na koje su kreirani tetramini) trebalo složiti u drveni ram, tako da se nijedan ne preklapa.

I sam verovatno znaš kako se igra Tetris. Ali, evo malog podsetnika za one koji se ne sećaju.

giphy

Ko jednom počne da igra, ne prestaje

Steve Wozniak, računarski inženjer i saosnivač kompanije Apple, kao tinejdžer uspeo je da „prevari” administratore u Nintendovoj kontroli najviših rezultata. Naime, on je toliko dugo osvajao najveći broj poena u Tetrisu, da je na listi najboljih rezultata bilo samo njegovo ime.

A kako su iz Nintenda hteli da nekom drugom pruže šansu da osvoji neko od prvih mesta, zabranili su mu da igra. Da bi nastavio da igra Tetris, igru koju obožava, Steve je zavarao administratore tako što je odlučio da izmeni podatke koji su bili obavezni da bi pristupio igrici.

Svoje ime i prezime je napisao unazad i promenio mesto rođenja, što mu je omogućilo da nastavi učešće na jednom od brojnih takmičenja u Tetrisu, koje se održava online na sajtu Nintenda.

Savladaj matematiku, pobedi u igri

Da bi dobro procenio gde će delić najbolje moći da se uklopi, potrebno je da logički razmišljaš i poznaješ geometriju.

Najnovije studije sprovedene u Institutu za istraživanje mozga su pokazale da dolazi do zgušnjavanja sive mase u mozgu što se duže igra Tetris, a to utiče na poboljšanje memorije, svesti, percepcije, jezika i zaključivanja.

Koliko ti je poznat osećaj da ti male sive ćelije u mozgu rade brže od delića koji padaju sve brže i brže? Postojala su verovanja da je Tetris kreiran na algoritmu koji dozvoljava da igraš bez kraja, ali su istraživači sa Univerziteta Fridrih-Aleksander demantovali te navode. Ako si radoznao da vidiš kako izgleda poslednji nivo, Tetris u ruke, i neka igra počne!

Matematika je sastavni deo svake igrice, što je čini još zanimljivijom, toliko da čak i ne primetiš da je koristiš dok igraš, već naprosto poželiš da nikad ne prestaneš?

 

tetris cube okmath

Pozovi OKmatematiku u pomoć

Vidiš da matematika može biti zabavna? Potrebno je samo da u svakoj situaciji smisliš kako da je na pravi način primeniš.

OKmatematika ti pruža mogućnost da pronađeš kurs za svaki razred pojedinačno i obnoviš bilo koju lekciju ili čak pozoveš profesore u pomoć ukoliko imaš dilemu oko gradiva ili zadataka. U slučaju da te muči kako ćeš se pripremiti za „test zrelosti” koji te čeka nakon osnovne škole – malu maturu ili popravni ispit, ne brini, jer uz poseban sistem video-lekcija i testova, veoma lako možeš da ostvarišzavidne rezultate.

Uvek imaj na pameti da za svaki tvoj problem postoji OKrešenje.