decak

Nauči da učiš

Koliko puta si čuo da se tvoji roditelji žale što nisu imali na raspolaganju toliko saveta i pomagala u učenju kao što su tebi dostupni sada? Verovatno više nego jednom. Veoma je bitno da iskoristiš tu prednost koju imaš i da usvojiš neke od saveta koje ćemo ti dati. Uveravamo te da ćeš ubrzo nakon toga i sam uvideti napredak.

Za tebe smo izdvojili nekoliko saveta koji će ti sigurno doneti dobre rezultate.

 

Vreme nije za bacanje

Potrebno je da na početku dobro isplaniraš svoje vreme – za odmor, zabavu, sport, ali ne zaboravi na učenje.

Najpre postavi sebi ciljeve i napravi plan učenja (dnevni, nedeljni, mesečni).

PREDMET VREME
Matematika 11:00–13:00
Istorija 13:00–13:45
Hemija 14:15–15:00

Ako znaš koji ti predmet ide slabije, odvoji više vremena za njega.

Nemoj biti nerealan sa planovima, već isplaniraj u skladu sa svojim sposobnostima. I potrudi se da takav raspored praviš svakog dana.

Da bi stekao naviku učenja, potrebno je da učiš svaki dan.

Potrudi se da ga pravilno rasporediš.

Kada se umoriš, napravi pauzu, ali odredi i njeno trajanje (5–15 min.).

Iskoristi pauzu da se razgibaš ili prošetaš. Taman ćeš razbistriti mozak i biti svežiji za nastavak učenja.

clock

Šta su to kognitivne mere?

Uzmi da prelistaš svoj udžbenik iz bilo kog predmeta. Verovatno si primetio slikovite prikaze informacija iz nekog teksta. Ako si se pitao čemu oni služe, uskoro ćeš saznati. Oni omogućavaju lakšu organizaciju vremena jer deluju po sličnom principu kao i naš mozak. Različite slike povezuje sa asocijacijama. Pokušaj da ih na najbolji način iskoristiš.

Na skali od dosadnog do zanimljivog

Naš savet je da počneš od lakših i zanimljivijih predmeta. Uvek je manje vremena potrebno za učenje onoga što te zanima. Pokušaj da učiš manje celine i povezuješ ih sa prethodnim znanjem. Tako će ti se ono naučeno duže zadržati u pamćenju. Predlažemo ti da probaš da praviš beleške dok učiš. Na taj način će ti ostati istaknute najbitnije stavke, pa ćeš ih se u toku kontrolnog zadatka lakše i brže setiti.

Nauči da odvajaš bitne pojmove od nebitnih – postoje razni načini za to (bojama, podebljavanjem slova, podvlačenjem).

Napravi sažetke koji će biti vrlo korisni kod ponavljanja.

Teenage boy reading book against glass wall at school

Važno!

Nemoj da preskačeš gradivo čak i ako je dobro naučeno. Potrebno je da ga ponoviš još minimum 2–3 puta jer ćeš tad biti sigurniji da ga nećeš zaboraviti.

Pronađi kutak za učenje

Važno je da imaš stalno mesto za učenje. Napravi razliku između prostora za učenje i prostora za odmor i razonodu. Na osnovu iskustava drugih đaka, došli smo do zaključka da se najbolje uči za stolom. Pre nego što počneš, ukloni sve ono što bi moglo da te ometa u učenju (mobilni telefon, časopis, igrice). Osim toga, bilo bi poželjno da prostorija u kojoj učiš bude dobro osvetljena i provetrena.

learning

Poveži gradivo sa primerima iz života

Postoje različite tehnike koje olakšavaju pamćenje. Smisli načine kako nešto lakše da zapamtiš povezujući ga sa nečim tebi bliskim. Na primer: formulu iz fizike s=at22povežeš sa reči SAT.

Bonus savet

Kada osetiš da ti misli lutaju i da ne možeš da se koncentrišeš, pokušaj da usmeriš pažnju na zadatak i da istraješ.

Ako ti trenutno ne ide učenje novih stvari, ponavljaj stare, vadi beleške, pravi skice itd.

Zapamti, svako ima svoj stil učenja, neki čitaju i postavljaju sebi pitanja, neki pišu beleške i tako bolje pamte, drugi prave asocijacije.

Ponavljanjem gradiva do bolje ocenePonavljaj gradivo više puta, posebno na početku učenja, sam se preslišavaj i odgovaraj punim rečenicama kako bi lakše zapamtio.

Pokušaj da smisliš pitanja koja bi mogao da dobiješ na kontrolnom.

Nagrada za kraj

I za kraj, znamo da je motivacija najveća ukoliko sebi odrediš neku nagradu kojom ćeš se zasladiti kada ostvariš planove u učenju (pogledaj epizodu omiljene serije, izađi sa prijateljima, slušaj muziku…).

slatkisi

Vidiš da priprema za testove ne mora da bude strašna?

Potrudi se da prisvojiš ove savete i na vreme misli o svojim školskim obavezama i kontrolnim i pismenim zadacima koji te očekuju. Jer, vrlo brzo će doći zimski raspust, a uz dobru ocenu iz matematike sigurni smo da ćeš ga dočekati sa novogodišnjim poklonom kakav priželjkuješ.

Roditelji će te, sigurni smo, nagraditi za postignuti uspeh. Ako ne poklonom, onda lepom rečju i zagrljajem, a možda i slasnom čokoladnom tortom. Zato daj sve od sebe da oni budu ponosni na tebe i tvoje znanje!