Najveća dečja glavobolja u školi: Kako ja toga da se setim?

Učenici na kontrolnim zadacima često ne mogu da se sete odgovora na pitanje ili pravog načina za rešavanje zadataka koje im je profesor postavio. Sa ovim problemom ne susreću se samo osnovci, srednjoškolci i studenti. Trenutak „blokade” dešava se svima, bez obzira na godine i iskustvo.

Evo 7 načina da u školi uvek daš tačan odgovor na pitanje profesora.

1. Koristi sistem eliminacija

Najpoznatiji matematički sistem eliminacija je Gausova metoda, a poznati matematičar je baš ideju eliminacije iskoristio za pravljenje ovog principa za rešavanje sistema jednačina. Eliminacija ti može olakšati brojne probleme sa kojima se susretneš, i to ne samo u matematici. Otpiši ono u šta si siguran da nije tačno i to radi dok ne suziš krug što više. Ovo pravilo možeš primenjivati i u drugim oblastima.

Ako odgovaraš biologiju i ne možeš da se setiš kom sistemu ograna pripada bubreg, preispitaj se prvo koji sve sistemi organa postoje kod čoveka, razvrstavaj one organe u sisteme za koje si siguran da im pripadaju. Na primer, srce pripada kardiovaskularnom sistemu, mozak nervnom… Isto je i sa matematikom. Kada radiš zadatak pred profesorom, eliminiši načine za koje si siguran da nisu tačni, pa ćeš na kraju doći do pravog puta za tačno rešenje zadatka.

2. Probaj da nađeš jednostavniji problem koji ćeš umeti da rešiš

Pismeni zadatak iz matematike velikom broju učenika zadaje ozbiljne glavobolje. Ali ako si je vežbao na pravi način, lako možeš da se izboriš sa problemom, čak i kada za vreme pismenog to ne izgleda tako optimistično. Ako ne možeš da rešiš zadatak sa složenom funkcijom, pokušaj da se prisetiš na koji način se rešava neka slična jednostavnija funkcija. Na ovaj način ćeš pronaći pravi put za rešavanje komplikovanog zadatka.

3. Veruj svojoj intuiciji

Postoji li osoba na svetu koja nikada nije intuitivno odgovorila na pitanje sa testa?

Ima učenika koji se pre odluče za „eci peci pec” strategiju, ali to nije baš najbolji način za rešavanje problema. Kod matematičkih zadataka intuicija je nekada od presudnog značaja, jer tvoj mozak nesvesno registruje podatke koji izađu na videlo kada se najmanje nadaš.

read-316507_1280

4. Upotrebi maštu

Matematika je nauka mladih, rekao je Norbert Viner, američki matematičar, informatičar i osnivač kibernetike kao nauke. Ona ne ograničava čoveka i pruža mu nebrojeno mnogo načina na koje će rešavati probleme. Najveći matematičari su imali bujnu maštu, zato su i postigli uspehe o kojima ceo svet govori.

Razmišljaj i ti kao oni, tragaj za novim rešenjima, jer ti nekada i ono za koje nisi siguran da valja može doneti peticu iz matematike. Oslobodi se ustaljenih okvira jer ograničenja ne treba da te sputavaju. Razmišljaj na svoj način, pusti mašti na volju i reši zadatak bez muke.

5. Probaj, nije strašno ako pogrešiš

Ko radi taj i greši glasi stara poslovica. Nemoj čekati da ti ideja za rešavanje zadatka padne sa neba, jer se to sigurno neće desiti. Probaj jedan način, pa drugi, treći, četvrti… Ako misliš da si u škripcu sa vremenom, ostavi taj zadatak za kraj testa, a pre toga uradi ostale. Nije strašno ako pogrešiš, na greškama se uči. Ali nemoj da dozvoliš da grešiš onda kada je to najbitnije. Zato na kontrolnom ili pismenom daj sve od sebe da ne napraviš iste greške dva puta.

6. Ne odustaj

Najvažnije od svih pravila. Čak i kada misliš da si svu inspiraciju za rešavanje zadataka iscrpeo, ne odustaj. Jer ideja obično padne na pamet kada se najmanje nadaš. Iskoristi svaki preostali minut do kraja časa i tragaj za novim idejama. Možda ih nećeš uvek pronaći, ali će se tvoj trud isplatiti kad-tad.

7. Inovativne metode učenja

Dosadni odlasci na privatne časove iz matematike postali su prošlost. Ako učiš matematiku na savremen i inovativan način, pismeni zadatak ti neće zadati velike glavobolje, jer ćeš se ideja za rešavanje zadataka setiti veoma vrzo.

OKmatematika je za osnovce i srednjoškolce spremila online školu matematike uz koju brzo i lako možeš da naučiš sve oblasti koje učiš u školi. Ona nudi i pripremu za polaganje popravnog ispita, ali i rešavanje konkretnih zadataka kada se nađeš u škripcu sa vremenom na primer kada ne znaš da rešiš zadatak za domaći. Potrebno je samo da zadatak koji ne možeš da rešiš fotografišeš i pošalješ u inbox stranice OKmatematike na Facebooku, a OK profesori će ga u najkraćem roku rešiti i to u video-formatu.

Matematika nije teška ako je na pravi način učiš. Zato ćeš uz ove savete i pomoć OKmatematike prevazići sve prepreke i na svaki zadatak ili pitanje profesora uvek imati spreman odgovor.