Blaise_Pascal_21

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih matematičara i fizičara ikada! Saznajte sve o životu i radu Bleza Paskala

Verovatno ti je nastavnik matematike kada si učio kvadrat i kub binoma ili binomni razvoj otkrio ovu zanimljivost. Ako bi sastavio trougao od beskonačnog niza prirodnih brojeva, s tim da mu krake čine isključivo jedinice, on bi izgledao ovako:

                                                  1

                                                1 2 1

                                              1  3 3 1

                                            1  4  6 4  1

                                          1  5 10 10  5  1

Da li primećuješ zakonitost koja se javlja među brojevima?

Zbir svaka dva susedna broja jednak je onom u sledećem redu koji se nalazi između njih. Dakle: 1 + 2 = 3; 1 + 3 = 4 itd.
Znaš li možda kako se drugačije zove ovaj trougao i po kome je dobio ime? Po jednom od najvećih matematičara i fizičara u istoriji.

Kada „zabrana” probudi ljubav prema matematici

Blaise_pascal
Blez Paskal rođen je 19. juna u Klermon Feranu, u Francuskoj. Njegov otac, Etjen Paskal, i sam se interesovao za nauku i matematiku ali, potpuno suprotno očekivanom, odlučio je da svom sinu ne objašnjava do njegove petnaeste godine zbog čega je svu „matematičku” literaturu izbacio iz kuće.

Misliš da je Blez bio srećan zbog toga? Naprotiv, on je samo još više razvio svoju radoznalost i počeo da vežba geometriju već u dvanaestoj godini. Njegovu ljubav prema ovoj prirodnoj nauci i dalje usavršavanje ni ta zabrana nije mogla da spreči.

Dečji um koji može da parira umu odraslih

Još dok je bio veoma mali, Paskala je otac uveo u društvo istaknutih naučnika i matematičara. Pričalo se da je još kao dečak imao dobro pamćenje, bujnu maštu i čudesnu inteligenciju, i da se od malih nogu odlično uklapao u društvo mudraca, o čemu svedoči i njegov susret sa poznatim naučnikom Lajbnicom.

Kada mu je Paskal pokazao svoj rad iz fizike koji je napisao sa šesnaest godina, Lajbnic nije mogao da poveruje da je to rad šesnaestogodišnjeg dečaka.

Svojim radovima iz mladosti Paskal je stekao glas ozbiljnog naučnika, u koga su polagane velike nade. Od njega su se očekivali kvalitetni radovi kako u matematici, tako i u fizici, što je on kasnije i ostvario.

Matematika je suviše ozbiljna, i zbog toga, ne treba propustiti ni jednu priliku da se učini zanimljivom.Da bi se uspelo, (2)

Izumi koji su proslavili Paskala

Do svoje 31. godine Blez se intenzivno bavio matematikom. Njegovi radovi bili su i te kako praktični, dok su oni o tečnosti i prenošenju pritiska kroz tečnosti bili izuzetno zanimljivi.

Često je voleo da eksperimentiše pred publikom. Jednom je bure od 300 litara napunio vodom, zatvorio ga, i na poklopcu napravio otvor veličine 1 cm2, kroz koji je provukao cev dugačku više od 10 metara. Kada je cev napunio vodom, bure se raspalo usled velikog pritiska.

paskalov eksperiment

Pored mašine za računanje, izumeo je mašinu za isušivanje močvara, kao i mašinu za prevoz putnika. U Parizu je ovo prevozno sredstvo bilo preteča omnibusa i budućih tramvaja i autobusa. I tu nije bio kraj njegovim izumima. Kasnije je Paskal konstruisao mašinu koja je vršila četiri osnovne matematičke operacije, takozvanu hidrauličnu presu, a u njegovu čast jedinica za pritisak nazvana je paskal (1 Pa).

Ako ti malo slabije ide matematika, na online platformi ćeš moći da gledaš svaki čas sa svojim profesorom, koliko god puta želiš, tako da nećeš morati da brineš o tome da li ćeš uspeti da zapamtiš sva njegova objašnjenja. Po završetku časa ćeš uvek moći da pustiš snimak ponovo i podsetiš se onoga što si zaboravio.

Vežbaj matematiku i prepusti se novom načinu predavanja i učenja koje će te brzo dovesti do dobre ocene.