ples

Matematika plesa: Da li ste znali da savršena koreografija nastaje uz geometriju?

Da li si znao da su matematika i ples duboko isprepletani? Matematički pojmovi se mogu koristiti za razumevanje plesa i stvaranje boljih koreografija, a evo kako to izgleda.

Najočiglednija oblast matematike u plesu je geometrija. Gledajući samo jednu plesačicu „zamrznutu” u jednoj pozi, vidiš njene linije tela i uglove koje one grade. U pokretnoj grupi plesača primetićeš linije i oblike stvorene od ansambla, kao i njihove promene u skladu sa muzikom.

ples

Pogledaj ovu plesačicu: njene noge i pod formiraju pravougaonik, što znači da su butine paralelne sa podom. Dakle, ugao na kolenima je devedeset stepeni. Dok njene ruke formiraju V oblik. V oblik sa zamišljenom linijom koja povezuje dlanove formira trougao. Kada plesačica miruje u ovoj pozi, telo je simetrično u odnosu na pravu koja prolazi kroz kičmu. Gledajući je odozgo, trebalo bi da vidimo samo jednu liniju od njenog tela, odnosno figure koju je napravla. Dok linija koja prolazi kroz kičmu treba da bude normalna na pod, a to zavisi od toga koliko dobro plesačica može da namesti kukove u pravu poziciju.

ples

Kičma plesačice je normalna u odnosu na pod i levu nogu. Zadnja (leva) noga i gornji deo tela su simetrični u odnosu na osu desne noge. Kao posledica toga, prednja (desna) noga je simetrala ugla koji grade zadnja noga i kičma. Parabolu formiraju desna ruka i leva noga. Tangenta na parabolu u kukovima je simetrala ugla koji formiraju butine plesačice. A ruke formiraju elipsu za koju je plesačicina glava u jednom od fokusa te elipse.

ples

U nekim plesovima, pored pojedinačnih linija svakog plesača, možeš videti i oblike i obrasce uzrokovane interakcijom dva tela.

Matematika se može primetiti i u komadima koji uključuju više od jednog plesača. Kada nekoliko ili svi plesači ansambla izvode isti pokret u istom trenutku, tada koriste ideju translacije, pravolinijsko pomeranje.

ples

Jednostavnost geometrije naglašava lepotu pravilne baletske tehnike koju formiraju dve paralelne linije. U zavisnosi od toga kako doživljava komad, koreograf će osmisliti koreografiju. Može izabrati da plesače postavlja u piramidu ili drugačije organizovanu formaciju. Pošto su plesači trodimenzionalni, njihovi pokreti i pozicije pokazuju različite geometrijske odnose u zavisnosti od ugla iz kojeg posmatramo komad.

ples

Pored toga, u ansamblu, ponekad formacija mora da se gleda kroz delove kako bi se videli geometrijski oblici – izazovni, ali vrlo interesantni.

Ples je uvek dinamičan, a promene u formacijama i oblicima su šlag na torti geometrije plesa. Koreografi često koriste pravila matematike za stvaranje komada koji izgledaju lagano i fluidno iako to možda nikada ne bi pomislio.

Geometrija u plesu je neizbežna. U trenutku kada plesač izađe na podijum, njegovo telo i pokreti stvaraju oblike i obrasce koji jednostavno čekaju da ih publika primeti, dok matematika pruža pomoć u pravljenju ovih savršeno usaglašenih oblika.

OKmatematika – najsavremeniji ples učenja matematike

Ukoliko ti plesovi kao što su tango, ča-ča-ča ili moderan balet nisu pomogli da savladaš geometrijske oblike iz matematike, tu je idealan ples – OKmatematika.

Učenje matematike postaje i lako i zabavno uz moderno učenje. Pored geometrije koju možeš da naučiš na online platformi, očekuju te i sve lekcije u video-formatu, koje možeš da premotaš u svakom momentu. Ukoliko imaš neku nedoumicu, tu su časovi matematike sa profesorom. Imaš i mogućnost da pošalješ poruku OKprofesoru, koji ti je na raspolaganju 24h.

Prijavi se i ti i zaigraj najbolji ples uz OKmatematiku.