Broj Pi

Matematičari širom sveta danas slave Međunarodni dan broja Pi

Od 2009. godine se zvanično svakog 14. marta u zemljama širom sveta obeležava Međunarodni dan broja Pi (π), odlukom Predstavničkog doma SAD.

Ovaj simbol odlično poznajete, jer se svakodnevno sa njim susrećete u zbirkama zadataka iz matematike, testovima i domaćim zadacima, ali da li ste znali da postoji čitav pokret poklonika ovog broja, a čak i takmičenje u pamćenju njegovih decimala?

Pročitajte sve zanimljivosti o broju Pi, koje do sada verovatno niste znali.

Šta simbolizuje broj Pi?

Pi je matematička konstanta, čija je približna vrednost 3,14159, a može se definisati kao odnos obima i prečnika kruga.

Oznaka za ovaj broj potiče od grčke reči „perimetar”, a čak dva naučnika su zaslužna za njeno korišćenje. Matematičar Vilijam Džouns je taj koji je simbol Pi uveo u matematiku davne 1707. godine, ali ga je tek nakon 30 godina popularizovao Leonard Ojler, švajcarski matematičar i fizičar.

Broj sa najviše decimala

Ono po čemu je broj Pi prepoznatljiv skoro svakome jeste to što ima beskonačno mnogo decimala. Kada se ovaj broj zaokruži na 64 decimalna mesta, on izgleda ovako:

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923

Pi je iracionalan broj (ne može da se izražava kroz razlomke), pa njegov decimalni zapis nema kraja. U istoriji matematike, mnogo naučnika je pokušalo da što preciznije izračuna vrednost ovog broja, ali im to nije pošlo za rukom.

Pi

Koliku je popularnost stekao ovaj broj, pokazuje i takmičenje u pamćenju što više njegovih decimala, koje se svake godine održava na današnji dan u zemljama širom sveta, ali i u našoj državi.

Danijel Tampet drži evropski rekord

Danijel TampetTridesetosmogodišnji Britanac Danijel Tampet poznat je po nadimku „Brainman”, jer ima dar da jednostavno rešava sve matematičke probleme, uči strane jezike velikom brzinom i pamti dugačke sekvence brojeva, zbog čega nam je posebno interesantan.

Naime, ovaj mladi genijalac je na današnji dan 2004. godine postao evropski rekorder u recitovanju decimala broja Pi po sećanju, za koji smatra da je najlepša stvar na svetu. Za pet sati i devet minuta, Danijel je uspeo da se seti čak 22.514 cifara broja Pi. Fascinantno, zar ne?

Učenje matematike jača moždane vijuge

Baš ovakvi matematički fenomeni kao što je broj Pi kod učenika razvijaju ljubav prema matematici i svim njenim dostignućima. A da bi osnovci, srednjoškolci i budući studenti što bolje razumeli i naučili matematiku, pomaže im i OKmatematika, online platforma za učenje ove nauke.

Na ovoj platformi, svi učenici mogu učiti matematiku na online časovima sa profesorom, spremati se za malu maturu, savladati oblasti kroz gradivo za svoj razred u video-formatu i još mnogo toga.

Pogledajte koje sve usluge možete pronaći na OKmatematici i uplovite u svet modernog, online učenja matematike.