parents children homework

Malo koraka deli vaše dete od uspeha. Evo kako da mu pomognete:

Kada dete krene u školu, roditelji najviše priželjkuju da im svakog dana donese bar po jednu peticu. Međutim, nije sve ni samo u dobrim ocenama.

Decu je potrebno naučiti kako da iskoriste svoj potencijal na najbolji način, prepoznaju put koji će im pokazati kako da lakše dođu do rešenja, a tome ih uči i OKmatematika. Kao svaki odgovoran roditelj koji želi da svoje dete usmeri na put koji će voditi ka uspehu, tako i vi možete da doprinesete da sutra vaše dete lakše i bolje razaznaje znakove.

Evo na koji način ih možete pripremiti za to:

  • Pustite ga da doživi nova iskustva

Ako svom detetu dopustite da iskusi razne stvari, kao što je npr. danas popularno online učenje, kakvo može dobiti na OKmatematici, on ne samo da postaje otvoreniji za ono što ga čeka već će se i bolje snaći kada se u budućnosti bude našao pred nekom ozbiljnijom situacijom. Uz otvorenost, prilagodljivost i fleksibilnost u većini slučajeva uspeće da pronađe pravi pristup nekom problemu.

Portrait of beautiful young woman using her laptop in the office.

  • Prihvatite ga onakvog kakav jeste

Svako dete je jedinka za sebe. Kao što znate, na svetu ne postoje dva ista čoveka. Zbog toga je veoma bitno da razgovarate sa njim o njegovim željama i sposobnostima i pružite mu oslonac ka onome što ga zanima. Veća je verovatnoća da će dete uspeti u tome ako ga podstaknete da sledi svoje interese i neguje svoj talenat. Neki od danas poznatih matematičara ne bi postigli takav uspeh da nisu imali podršku bližnjih.

  • Pozitivni uzori

Neophodno je da svoje dete upoznate o važnosti postojanja uzora. Vratite se u detinjstvo i prisetite se koliko je vama vaš uzor pomogao da u nekim stvarima budete motivisaniji i da težite ka boljem. Osobe na koje se deca najčešće ugledaju su članovi porodice, profesori, prijatelji, istorijske ili poznate ličnosti od kojih deca uče posmatrajući ih. Pričajte im kako su neki od vrsnih matematičara starih Grka upravo za svoje uzore imali isto matematičare te su matematička dostignuća samo nadograđivali. Lajbnic je i pre nego što je počeo ozbiljnije da se bavi matematikom proučavao dela Dekarta i Paskala.

stari grci

  • Prilike za druženje

Druženje i stvaranje navika za održavanje dobrih odnosa sa drugima preteča su prijateljstva. Kroz komunikaciju sa drugom decom, druženje, razvijanje veštine pregovaranja, deca uče da cene osobine kao što su nesebičnost, plemenitost, saosećanje i ljubaznost. Isto tako, treba da znate da grupni rad, posebno kada se vežbaju zadaci iz matematike, umnogome podstiče takmičarski duh, koji je bitna osobina kada je pohod na uspeh u pitanju.

  • Prilike za vlastite izbore

Setite se kako ste kad ste bili dete uvek želeli da sami donosite odluke i pravite se „veliki” i da sve možete sami. Naučite svoje dete da, kada izabere između više mogućnosti, mora da stoji iza svake odluke. Stoga, ako dođe do problema, nemojte odmah pojuriti da ih rešavate umesto njih. Naprotiv, dovoljno je da budete podrška i laganim korakom ih odvedete do rešenja. Isti je slučaj i kada vas pitaju za pomoć oko domaćih zadataka. Nemojte im odmah pokazati kako. Dopustite im da mozgajući dođu do rešenja.

Mother and daughter helping daughter with her homework in kitchen

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude zadovoljno svojim životom. Iskustvo je ono koje stvara razne navike i veštine za ceo život. Pred decom je čitavo bogatstvo mogućnosti, a istrajnost i odlučnost su preduslovi za savladavanje svakodnevnih obaveza. Na vama je da im pružite ljubav i podršku kako biste im pomogli na tom putu.

Uz to obezbedite svom detetu adekvatnog saborca na tom putu zrelosti. Kroz posebno pripremljene programe prilagođene svakom detetu, adekvatnu podršku profesora u učenju i veliki broj testova, vaše dete će već sada biti korak bliže uspehu. Čekamo vas!