kvadrat

Male tajne broja 9: Evo kako da naučiš da lakše računaš uz ove trikove

Verovatno već znaš da je matematika puna zanimljivosti i sigurno si već čitao o magičnom broju 7 i shvatio da je svaki broj jedinstven i magičan, da se iza svakog broja kriju male tajne.

Vreme je da ti otkrijemo koje interesantne činjenice krije broj 9.

Igra sa prstima

Da li si se i ti igrao igara sa šakama i prstima kao što su Brzi prsti, Crvene rukavice, Zeka u šumi i slično? Ako jesi, igra „množenje broja 9 prstima” biće ti vrlo laka. U igri svako može da bude pobednik, potrebno je da zagreješ prstiće, razgibaš zglobove i uključiš vijuge.

Množenje je lakše u igri, a evo kako da, na primer, pomnožiš 9 i 4. Sve što treba da uradiš je da na levoj ruci saviješ 4. prst (kažiprt) i dobićeš 3 ispružena prsta sa jedne i 6 sa druge strane, što ti pokazuje da je 9 x 4 = 36.

kvadrat

Možeš pomnožiti i 9 i 8 na isti način. Ako staviš ruke na sto, kao na slici, i saviješ 8. prst od malog prsta leve ruke, sa leve strane ćeš imati 7 ispruženih prstiju, a sa desne strane 2. Ova igra ti pokazuje da je 9 x 8 = 72.

kvadrat

Lako je i jednostavno, zar ne?

Male cake kvadrata

Sigurni smo da znaš da je 5+4=9, ali da li znaš da je i kvadrati

Da li znaš zašto je to tako?
Znamo za pravougli trougao čije su katete 3 i 4 i hipotenuza 5. Nad svakom stranicom smo napravili kvadrat.

kvadrat

Žuti kvadrat je puta 4, što je 42(neverovatno je to što 4nije samo 4 x 4, već i kvadrat stranice 4). Dok je narandžasti kvadrat 5 x 5, što ti daje 52. Razlika između narandžastog i žutog kvadrata je deo narandžastog kvadrata koji se prikazuje, a sastoji se od 9 jedinica, što je jednako 4+5.

kvadrat

Šta misliš, da li to važi za bilo koja dva broja?

Tu može da se primeni i algebra. Koristeći n i n+1 za predstavljanje dva susedna broja (4 i 5 u gorenavedenom primeru), a 2n+1 za predstavljanje njihovog zbira (9 u gorenavedenom primeru):

n= neki broj

n+1= broj veći za 1

(n+1)2n2=n2+2n+1-n2

n+n+1=2n+1


OKmatematika – savremeno učenje matematike

Uz OKmatematiku, online savremeno učenje matematike, učenje postaje lakše i zabavnije, a na njoj se uči upravo na zanimljiv, sličan način kao što je ovaj.

Na platformi OKmatematike očekuju te multimedijalne video-lekcije sa objašnjenim postupcima rešavanja zadataka, stalan i neograničen pristup materijalima, kao i još mnogo toga.

Ukoliko imaš problem, tu je hitna pomoć, koja ti omogućava rešenje bilo kog zadatka iz školskog gradiva u roku od sat vremena. Ukoliko su ti potrebna detaljna objašnjenja zadataka, OKprofesor je tu za tebe 24h.

Prijavi se i ti i od matematike napravi zabavu!