Letnje mozganje: Pomozi mami da rasporedi decu u hotelske sobe, a da se niko ne naljuti

Iako se početak školske godine približio, verovatno o matematici još uvek ne razmišljaš, jer pokušavaš da što bezbrižnije provedeš ostatak raspusta. Ali hajde malo da se zabavimo i da pomognemo jednoj mami koja je na odmor povela šestoro dece da ih na pravi način rasporedi u hotelske sobe.

Sa mamom Mirjanom na put je krenulo pet devojčica: Sara, Nina, Nataša, Tamara, Jelena i Mila. Društvo im pravi i jedan dečak, Marko.

Mama ima na raspolaganju četiri spavaće sobe, sa brojevima od 1 do 4. U svakoj od njih može da spava po dvoje dece, a Marko želi da ima sobu za sebe.

Kako mama može da udovolji svima i pravilno rasporedi decu po sobama?

zadatak ok

REŠENJE:

Mama će prvo smestiti Marka u bilo koju od četiri sobe. (4・1)

Sada su joj na raspolaganju tri sobe za pet devojčica.

Pošto svaka soba može da primi dve devojčice, sve sobe će biti iskorišćene, tako što će u dve sobe spavati dve devojčice, a u jednoj jedna. (2 + 2 + 1)

Postoji pet načina da izaberete devojčicu koja će da bude sama u sobi, a ona može biti smeštena u bilo koju od tri preostale sobe. (5・3 = 15)

Sada postoje tri načina da uparite preostale četiri devojčice i dve sobe koje su na raspolaganju. (3・2 = 6)

Kada se sve to pomnoži, dobijemo konačan broj načina:

4・15・3・2 = 60・6 = 360

Kad deca nisu besna ni kuća nije tesna! Vežbaj i ti matematiku

Postoji dosta načina da se dođe do tačnog broja načina na koji mama Mirjana može da rasporedi šetoro dece u četiri hotelske sobe. Ako si ti uspeo drugačije da dođeš do rešenja, piši nam i podeli svoje rešenje sa ostalima.

Svako voli ovakve mozgalice, a OKmatematika se trudi da ti na ovaj način prekrati vrele letnje dane i pomogne da zajedno ostanemo u formi, jer škola počinje još malo.
Ali ti već sada možeš da se informišeš o uslugama koje pruža OKmatematika ili da se recimo na online platformi zabavš i naučiš mnogo toga korisnog, što ćeš moći da upotrebiš kada krene škola. Neka ti OKmatematika bude najbolji oslonac i prijatelj u borbi kroz školsko gradivo.