LAKO DO ODLIČNOG USPEHA: 5 načina da motivišete dete da uči

Kao roditelj, vašem detetu ste najveći učitelj na koga će se uvek ugledati. Iako su veštine koje će dete naučiti u školi važne za njegov intelekt i socijalno odrastanje, njemu je potrebna vaša pomoć kako bi razvilo nove ideje.

A koliko je vaš uticaj bitan, pokazuju i brojne studije koje ističu da je za uspeh u školi važnije da roditelji pomažu svojoj deci tokom školovanja od zarade i nivoa obrazovanja koje oni imaju.

Zato je važno da se svom detetu uvek nađete pri ruci i pomognete mu kad god ono zatraži pomoć. Uz ove savete će vaše dete lakše učiti i lako doći do dobrih ocena u školi.

1. Previše kritika može izazvati neželjeni efekat

Iako postoje roditelji koji smatraju da s vremena na vreme moraju da podviknu kako bi ih dete ozbiljno shvatilo, česta kritikovanja i naređivanja mogu biti kontraproduktivna. Umesto da njima naterate vaše dete da popravi ocenu, možda će ga oštre reči samo još više udaljiti od učenja i demoralisati ga.

Zato budite oprezni s rečnikom u situacijama kao što su dobijanje loše ocene ili neprikladno ponašanje na javnom mestu. Nekada reči mogu biti jako bolne, a verovatno ste se i sami više puta uverili u to.

2. Pitajte dete sve što vas zanima, to nije smaranje

„Nemoj da me smaraš.” Koliko puta ste od vašeg deteta čuli ovu rečenicu? Nijednom? Pa, vi onda imate sreće. Ali, to možda znači da ne stižete da provedete dovoljno vremena sa njim.

Zato sve što vas zanima pitajte vaše dete. Kakvo mu je društvo u školi, da li je uradilo domaći, ima li simpatiju, da li može da uklopi školske obaveze i odlazak na trening, kada je jelo, da li je spakovalo knjige… Nema smaračkih pitanja. A samo ovako ćete uspeti da saznate sve o vašem detetu.

Ako pokažete nezainteresovanost, nećete moći da mu pomognete i motivišete ga da ide napred. Vi ste ti koji detetu dajete vetar u leđa, zapamtite to!

Skretanje pažnje

3. Slavite uspeh bez obzira koliko mali bio

Vaše dete je nakon skoro dva meseca pročitalo knjigu koja nije bila u školskom planu i programu? To je razlog za nagradu – sat vremena gledanja crtanih filmova ili igranja video-igrica, slasni kolač u kasnim večernjim satima ili produženi boravak napolju. Vaše dete će sigurno ceniti ovaj gest, pa će se sledeći put potruditi da vas još više oduševi (jer će očekivati još veću nagradu, naravno).

Nemojte dete hvaliti samo na kraju školske godine kada to bude i očekivalo. Iskoristite svaku priliku da ga poljubite i pružite mu reči podrške.

I vama znači kada vam neko kaže da vam je lepa frizura, zar ne? Pomislite koliko će tek detetu biti drago kada shvati da ste počeli da primećujete sitnice koje mu znače.

4. Dobra organizacija je ključ uspeha

Ako ima gomilu domaćih zadataka, važno je da dete dobro organizuje svoje vreme kako bi ispunilo sve obaveze. Ako mu ne pomognete u tome, ono će brzo pronaći zanimaciju u igranju igrica ili druženju po lepom vremenu.

Organizacija vremena

Znate i sami koliko je teško organizovati se kada ste zatrpani poslom, ne znate odakle da krenete i šta pre da uradite. Pomislite kako je tek vašem detetu i objasnite mu da je potrebno da zapisuje svoje obaveze, uvek izdvoji prioritete i svakog dana provede određeno vreme isključivo u učenju. Pokažite mu koje su sve tajne za bolje pamćenje i uspeh sigurno neće izostati.

5. Zakažite individualne časove ako detetu ne ide

Svakom roditelju se dešava da, i kada to najviše želi, zbog previše poslovnih obaveza ne stiže da pomogne detetu prilikom pripreme za test. Ali, postoje osobe koje su specijalizovane isključivo za to. Danas možete lako pronaći profesore koji će pomoći vašem detetu da brzo savlada gradivo koje ga očekuje na testu.

Tako na primer, OKmatematika, online platforma za učenje matematike, svojim učenicima, pored brojnih usluga, nudi i pomoć prilikom rešavanja nejasnoća u učenju. Sve što je potrebno je da dete pošalje poruku OKprofesoru preko DL platforme i u roku od sat vremena će dobiti odgovor i razrešiti sve nedoumice. Na ovaj način će razumeti matematičke začkoljice koje su ga mučile, a zatim će zablistati na pismenom zadatku.

Ono što je najvažnije od svega je da sa svojim detetom ostvarite pravu komunikaciju, kako biste uočili šta je to što ga muči i šta su uzroci slabijeg uspeha u školi. Pa, čak i da vaše dete ima sve petice, potrebno je da ga, uz pomoć ovih saveta, gurate da nastavi u tom smeru, jer će ono vašu zainteresovanost i te kako ceniti.