Lako do dobre ocene: Ovo su 3 jednostavna trika za bolje pamćenje

Da li imaš poteškoća prilikom pamćenja komplikovanih matematičkih formula? Da li ti se često dešava da zaboraviš šta si hteo da kažeš kada izađeš pred profesora da odgovaraš? Ako je tvoj odgovor da, onda treba što pre da naučiš koji su to trikovi za lakše i brže pamćenje.

Čulno (senzorno), dugoročno i kratkoročno pamćenje učenici mogu da razvijaju kroz razne logičke zadatke, mozgalice, zagonetke, zbog čega smo za tebe spremili tri saveta koja će ti pomoći da lako zapamtiš sve što se od tebe traži u školi.

1. Nauči šta su vizuelne veštine i kako se one koriste

Ako često koristiš flomastere da označiš šta je važno prilikom učenja, razmišljaš slikovito dok pričaš sa nekim, imaš dobru prostornu orijentaciju i poklonik si crtanja, bojenja i umetnosti, onda si ti pravi vizuelni tip. A ako se nisi pronašao u ovome, pravo je vreme da to i postaneš.

kreativnoucenje

Zašto?

Na ovaj način ćeš mnogo lakše pamtiti teoriju koju učiš u školi, ali i sve detalje koje profesor naglašava, a koji ti deluju prekomplikovani, i videćeš da ovakvo pamćenje donosi dobre rezultate.

2. Neka te ne uče roditelji, uči ti njih

Prošlo je vreme kada su roditelji bili u ulozi tvojih učitelja, kada su te propitivali tablicu množenja usred noći i kada su tražili da menjaš imenice kroz padeže svakog trećeg dana. Sada im dokaži da i oni od tebe mogu da nauče mnogo.

Objasni im šta si učio tog dana u školi, koje saznanje je ostavilo snažan utisak na tebe, opiši im slikovito lekciju iz istorije o II svetskom ratu, a zatim ih propitaj šta su zapamtili iz tvog kratkog izlaganja. Nemoj biti strog prema njima, jer ni ti nisi nikada voleo stroge nastavnike, zar ne?

Na ovaj način ćeš zapamtiti mnogo više nego što zapravo misliš, jer ako gradivo obnoviš odmah nakon časova, dok je još uvek sveže, zapamtićeš ga veoma lako.

3. Pronađi odgovarajuće asocijacije za reči i formule koje ne možeš da zapamtiš

Da li ti se dešavalo da kada učiš pesmicu teško pamtiš pojedine reči?

Svima se to dešavalo. Smisli sopstveni rebus i kada dođeš do te reči prilikom recitovanja, odmah ćeš je se lako setiti.

formule

Isto je i sa matematikom. Ako ne umeš da rešiš komplikovan matematički zadatak, pokušaj prvo sa rešavanjem lakšeg, pa ćeš uz brojne asocijacije, koje će ti sigurno sinuti”, doći do tačnog rešenja. Ali ako ti i ovo deluje prekomplikovano, matematiku lako možeš učiti i online kroz video-lekcije.

Kako to izgleda?

Na sajtu OKmatematike postoji DL platforma koja je napravljena za tebe i tvoje vršnjake, kako bi vam olakšala učenje matematike. Potrebno je samo da izabereš da li želiš pojedinačni online čas 1 na 1, ili neku od brojnih usluga koje ova platforma nudi (na sajtu pogledaj sve usluge OKmatematike) i uz pomoć jedinstvene šifre koju ćemo ti poslati pristupićeš video-lekcijama.

Matematika ti više neće stvarati problem, jer ćeš uz jednostavne i zanimljive lekcije koje možeš da slušaš kada poželiš, lako doći do dobre ocene u dnevniku.

Pronađi svoj trik za učenje i podeli sa nama koji od ovih saveta ti se najviše svideo.