Koliko je Dimitrije platio buket ruža, ljiljana i karanfila kojim je obradovao svoju simpatiju?

Kad se zaljubiš, onda samo o toj osobi razmišljaš. Tako je i Dimitrije skroz izgubio glavu za jednom devojčicom iz njegove zgrade. Svakog dana je jedva čekao vreme za igru ne bi li je video.

Dok su igrali Između dve vatre, on ju je slučajno pogodio, pa je sutradan hteo da se iskupi. Zato je rešio da joj kupi cveće. Međutim, pošto nije znao da li ona više voli ruže, karanfile ili ljiljane, odlučio se da napravi miks. Drugi problem koji ga je sačekao je taj što nije znao koliko mu novca treba za kupovinu.

Pomozi Dimitriju da napravi idealan buket za svoju simpatiju tako da mu ostane dovoljno novca da može da joj kupi i neki slatkiš. Planirao je da ukupno potroši 1.000 dinara.

Dimitrije je za buket izabrao 5 ruža, 1 karanfil i 1 ljiljan.  Ako tri ruže koštaju 360 dinara, jedna ruža i dva ljiljana 300 dinara, i ako je karanfil jeftiniji od ljiljana za 5 dinara, reci nam da li se Dimitrijeva kombinacija uklapa u njegov budžet?

+ (2)

 

 

REŠENJE:

? + ? + ? = 360

? = 360:3

? = 120

 

? + ? + ? = 300

120 + 2? = 300

2? = 180

? = 90

 

? – ? = 5

90 – ? = 5

? = 90 – 5

? = 85

 

5? + ? + ? =?

5・120 + 90 + 85 = 775

Matematika rešava tvoje ljubavne probleme

Priznaj da nikad nisi ni sanjao da ćeš imati doktora za ljubav u matematici. OKzadaci ti, osim u tome, pomažu u rešavanju i drugih nedoumica iz svakodnevnog života. Uz ovaj savremen način učenja matematike, veoma lako ćeš navići da matematika bude tvoj dnevni ritual.

Na online platformi OKmatematike pronađi veliki broj testova i proveri znanje, a ono što ti ne bude jasno možeš savladati na online časovima uz OKprofesore koji su tu da priskoče u pomoć. A kada nečega ne možeš da se setiš, uvek imaš mogućnost da potražiš snimak časa i nadoknadiš propušteno. Čak možeš i da pošalješ poruku ako ti je neki zadatak problematičan. Sve ti je dostupno i nadohvat ruke!