Zadaci iz matematike za 6. razred osnovne škole

Kojim te to trikovima profesor nije naučio u školi a koji će ti sigurno olakšati učenje

Već postaje pravilo da je matematika predmet koji često zadaje glavobolju tebi i tvojim vršnjacima. Sigurno si i ti pokušao da smisliš razne načine kako bi doskočio rešavanju složenih matematičkih zadataka, ali bezuspešno.

Imamo dobre vesti za tebe! Pokazaćemo ti trikove pomoću kojih ćeš mnogo lakše izlaziti na kraj sa matematičkim računom, koji te je sigurno nebrojeno puta doveo u stanje da se preznojavaš i pokušavaš da otkriješ u čemu si pogrešio.

1.Množenje brojem 11

Ako si se zapitao zbog čega je množenje brojem 11 najlakše u množenju dvocifrenih brojeva, sigurno nisi znao za ovaj trik:

okmatematika množenje brojem 11

2.Uoči pravilnost

Sledeći trik koji ti otkrivamo takođe je u vezi sa množenjem. Istraživanja su pokazala da deca u kasnijim razredima uglavnom prave greške zato što nisu na vreme naučila tablicu množenja. Evo kako možeš da budeš siguran da nećeš omašiti u računu.

okmatematika pravilnost množenja brojem 9

3.Kad veliki brojevi naprave problem

Ako nisi na vreme naučio tablicu množenja, onda ti množenje velikih brojeva može zadati veliku glavobolju. Posebno kad znaš da na kontrolnim zadacima ne smeš da koristiš digitron. Predstavljamo ti metodu koja će ti pomoći baš u takvim situacijama.

okmatematika dvocifreni brojevi

4. Moć je u tvojim rukama

Znamo da su ti u školi pričali da ne smeš da računaš na prste i da to nije za pohvalu, međutim, ovakvu prečicu računanja još uvek nisi video. Postoji metoda u kojoj se prilikom množenja koriste prsti obe šake. Sledi ova tri koraka i postaćeš prvak u računanju:

okmatematika precica u racunjanju

5.Manje ili više

Kada se uče znakovi više i manje, mnogi učenici imaju poteškoća da zapamte koji označava šta, pa ih mešaju. Napravili smo ilustraciju koja će ti olakšati.

okmatematika manje vise

 

6.Kako najbrže da pretvoriš celzijuse u farenhajte

Iako je ovo stvar koja se neće često pojavljivati u zadacima, nije loše da znaš i ovu tehniku. Nakon toga, pretvaraćeš farenhajte u celzijuse bez razbijanja glave.

okmatematika stepeni

7.Kad se zašarene leptirići u računu

Pošto su razlomci najčešće problematični za razumevanje, pronašli smo još jedan način njihovog rešavanja, koji će ti sigurno pomoći da brže uradiš domaći zadatak. Potrebno je da samo pratiš korake u crtanju leptira. Najpre unakrsno pomnožiš brojioce sa imeniocima suprotnih razlomaka, pa ih sabereš. Tako ćeš dobiti brojilac u našem rezultatu. Imenilac ćeš dobiti tako što pomnožiš imenioce oba razlomka. I rezultat je tu!

okmatematika razlomci

8.Obrnuti Zoro

Još jedna metoda koja se koristi za savladavanje komplikovanih razlomaka. Da bi izračunao 34od 24, potrebno je da računaš unazad. Prvo se zapitaš koliko se 4 sadrži u 24 (6 puta), pa potom taj broj pomnožiš brojiocem i dobiješ rezultat. Pokušaj!

okmatematika razlomci

Uz OKmatematiku – trikovi ti nisu potrebni

Da više ne moraš da gledaš i istražuješ trikove koji će ti pomoći da tačno i brzo rešiš zadatke iz matematike i savladaš sve oblasti bolje od svojih vršnjaka, tu je OKmatematika.

Zanimljivi video-zadaci pomoći će ti da lakše savladaš svaku lekciju, a uz testove koje su OKprofesori pripremili za tebe bićeš na korak od dobijanja bolje ocene.

Osim toga, imaš mogućnost da „premotaš” profesora nakon svakog online časa. Zvuči interesantno?

Nije otkrivanje trikova jedino zanimljivo u matematici. Počni da učiš na modernoj i zabavnoj OKmatematici već danas!