Kako učiti i naučiti matematiku?

Za većinu školaraca, formule, teoreme i logaritmi su „noćna mora“, a broj jedinica u dnevniku na kraju školske godine, po pravilu, najveći je iz matematike. Zašto?

Zato što je matematika jedan od predmeta koji traže kontinuirani rad i efektivno učenje. To je preduslov za bolje ocene i više znanja, a prvi i najvažniji korak u tom procesu jeste znati kako da učite.

Postoji veliki broj tehnika za olakšavanje procesa učenja i povećanje njegove efikasnosti. Evo 5 najvažnijih:

1. Pronađi inspiraciju

Problem

Često se dešava da đaci odlažu početak procesa učenja zato što nemaju inspiraciju. Nisu dovoljno nadahnuti, raspoloženi, vedri da bi seli i počeli da vežbaju matematičke zadatke. Budimo realni: ako budeš očekivao da se pojavi inspiracija za učenje, najverovatnije nikad nećeš sesti i završiti svoj domaći, ili zadatak koji će biti na sutrašnjem pismenom zadatku ili usmenoj proveri znanja.  

Rešenje

Nemoj čekati inspiraciju. Počni da učiš bez nje. Kad jednom ubediš sebe da sedneš i počneš da rešavaš zadatke, shvatićeš kako to i nije toliko strašna stvar kao što si mislio, i da ono što si naučio bude okidač za dalje učenje. Pokušaj da na svoj domaći zadatak gledaš kao na proveru sopstvenog znanja. Analiziraj svoje greške, istraži moguća rešenja, briljiraj!

2. Podeli lekcije na manje delove

Problem

Ponekad ti ono što moraš da naučiš zadaje glavobolje, jer jednostavno ima previše gradiva da se nauči. To te može, a najverovatnije i hoće, obeshrabriti, pa i dovesti do toga da jednostavno digneš ruke od svega, zatvoriš knjigu i posvetiš se stvarima koje te više zanimaju: igricama, fudbalu ili nekim drugim manje „dosadnim“ stvarima.

Rešenje

Šta možeš da uradiš u ovakvoj situaciji? Podeli lekciju, odnosno gradivo na manje celine. Zatim nauči prvi od tih manjih delova. To ti sigurno neće predstavljati nikakav problem. Jedan mali deo se uvek lakše može naučiti i usvojiti. A uspešno usvajanje tog „malog“ dela gradiva će te podstaći da pređeš na drugi deo. Pa na treći, četvrti… Malo po malo i savladaćeš čitavo gradivo bez bespotrebnog nerviranja.

3. Napravi plan učenja

Problem

Da li nekad imaš utisak da učiš satima i jednostavno previše vremena provodiš učeći? Sigurni smo da ti se to često dešava.

Problem je u tome što se to obično dešava iz sledećih razloga: U prvih pola sata tražiš šta ti je potrebno za učenje, pa se pola sata premišljaš kako uopšte da počneš, pa pola sata razgovaraš sa prijateljem, pa pošalješ nekoliko SMS-ova, pa pogledaš samo na „dva minuta“ šta se dešava na društvenim mrežama… i sve to računaš kao učenje.

Rešenje

Ako vreme isplanirano za učenje zaista provedeš u efektivnom učenju matematike, nećeš imati utisak da konstantno učiš.

Pre nego što počneš da učiš, utišaj svoj mobilni, isključi TV i sve ono što bi moglo da te dekoncentriše, i posveti se samo učenju. Uči onoliko koliko si realno procenio i odredio da treba, a zatim nagradi sebe nekim filmom, izlaskom ili čokoladom

4. Budi optimista, razmišljaj pozitivno

Problem

Ne postoji školarac koji bar jednom nije upotrebio sledeću rečenicu: „I ako budem učio, dobiću lošu ocenu.” Poznata izreka glasi: „Pazite šta želite, moglo bi vam se i ostvariti.” Nemoj dozvoliti sebi da te prepreke savladaju i navedu te da posumnjaš u svoje sposobnosti.

Rešenje

Jedna od bitnih stvari u učenju, kao i u životu, jeste da budeš optimista. Ne posmatraj stvari crno. Optimizam je temelj pozitivnog mentalnog stava. Optimisti su ljudi sa krilaticom „Sve može da se uradi i sredi.” Oni nalaze dobre i pozitivne strane u svakoj situaciji, prave planove akcija, postavljaju ciljeve koje žele da ostvare i usmeravaju svoje misli na ono što trenutno rade. Budi i ti kao i oni, i pokaži sebi i drugima da možeš da budeš matematički genije.

5. Nemoj da učiš sam

Problem

Može se desiti da se nekako izgubimo u svojim mislima dok učimo sami i odlutamo negde daleko. Da li ti se to već dešavalo? Da li ti se dešavalo da poželiš da u određenom trenutku bude još neko sa tobom u sobi i da zajedno rešavate taj zadatak koji te muči satima? Ili samo da neko potvrdi da je rešenje do kojeg si došao ispravno?

ucenjeugrupi

Rešenje

Čak i ako voliš da učiš sam, ponekad je dobro da vežbaš matematiku sa nekim u paru, da imaš nekoga ko će ti pomoći kada zapneš, ko će ti objasniti ono što ne razumeš. Dobro je da vežbaš matematiku sa nekim ko će te motivisati i podstaći da nastaviš da tražiš rešenje i nekoga ko će ti učenje matematike učiniti zanimljivim i zabavnim.

U školi online matematike dobijaš partnera u učenju. Profesora koji će te motivisati, koji će ti pomoći da učvrstiš gradivo i koji će biti tu kad god ti zatreba, a da ne moraš da napuštaš svoju sobu. Sve što ti je potrebno je dobra volja, računar i internet konekcija.

Možeš birati iz širokog dijapazona usluga kao što su škola matematike, usluga online tutoringa, hitna pomoć i još mnogo toga. Sve u zavisnosti od tvojih potreba. Nemoj oklevati, uči i nauči matematiku na pravi način!