Kako se pripremiti za prijemni ispit iz matematike?

Prijemni za fakultete se bliže, pa je sada do ispita ostalo samo još nekoliko meseci. Maturanti koji su odlučili na kom će fakultetu da nastave usavršavanje svog znanja pripremaju se već odavno, kako bi što bolje uradili testove i sebi obezbedili mesto na željenom fakultetu.

Međutim, ima i onih koji još nisu počeli da se spremaju za ovaj ispit zrelosti i odgovornosti. Ali i za njih još ima nade. Za uspešno položen ispit ključno je da imate unapred pripremljenu strategiju, tj. način na koji ćete da ostvarite cilj – položite ispit.

Iako izgleda nemoguće pripremiti se za prijemni na fakultetu za manje od dva meseca, uz pomoć OKmatematike i nekoliko jednostavnih taktika i to je izvodljivo.

Donosimo vam 7 dokazanih i proverenih saveta za organizaciju pripremanja prijemnog ispita iz matematike.

Budite realni

Za početak, budite svesni šta želite da upišete, koliko je zahtevno položiti prijemni za taj fakultet i šta vam je potrebno da biste ostvarili taj cilj. Dobro se informišite o upisu, gde vam najviše odgovara da konkurišete, koliko bodova su na prethodnom prijemnom za taj fakultet imali prvi na listi i poslednji primljeni, i razmislite da li možete da postignete broj poena koji vam je potreban za upis. Saznajte koji zadaci iz matematike su se pojavljivali na prijemnim ispitima u prethodnim upisnim rokovima na fakultetima o kojima razmišljate.

Na OKmatematici ćete pronaći sve rešene zadatke iz matematike sa prethodnih prijemnih ispita za tehničke fakultete, što će vam značajno olakšati posao kada razmišljate koji fakultet da upišete.

Kada početi učenje za prijemni iz matematike?

Nije toliko bitno kad krećemo, bitno je da sve završimo desetak dana pre ispita, jer su poslednji dani ispunjeni nervozom i panikom, tada mozak mnogo slabije upija informacije i na te dane ne treba previše računati.

Osmislite svoj sistem rada, pažljivo uradite svaki zadatak, a ne da mislite da ste to usvojili, pa kada se za 20 dana vratite na taj zadatak imate osećaj da ga nikad niste videli u životu.

Da li je prijemni ispit težak?

Prijemni ispit nije težak, ali mu se mora prići ozbiljno i odraditi maksimalno, u skladu sa svojim mogućnostima. To možete uraditi sami ili uz nečiju pomoć. Ako se tako desi, onda će uživanje u raspustu biti kompletno, a polazak u novu školu će biti sa više elana i ambicija.

Uz OKmatematiku priprema za prijemni ispit iz matematike postaće zabavna i krajnje efikasna. Sve je online i dostupno kad god vam zatreba pomoć u učenju.

Tajna je u vežbanju

Učenje i napredovanje u matematici se može uporediti sa sportom. Svakodnevni naporni treninzi daju rezultate. Najpoznatiji svetski golfer, Tajger Vuds je rekao da ga je u danima kad je najviše trenirao i sreća najviše pratila. Analogno tome, više urađenih zadataka smanjuje mogućnost da nas nešto neprijatno iznenadi na prijemnom ispitu.

A opet, ne treba po svaku cenu juriti kvantitet, bolje je uraditi manji broj zadataka, a znati zašto je to tako i kako smo došli do rešenja.

Zadatke i testove za prijemni ćemo rešavati tako što ćemo videti šta je poznato i na osnovu toga i znanja koja smo pre stekli ćemo stići do nepoznatog tj. onog šta tražimo. Zvuči prosto. Zato što i jeste prosto.

Na OKmatematici ćete pronaći video-lekcije sa rešenim zadacima i jasnim i detaljnim uputstvima kako da ih uradite.

laptopgirl

Odredite sebi termin kada ćete učiti

Prema nekim naučnim istraživanjima, najbolje vreme za učenje je u periodu između 14 i 18 časova. Tada najefikasnije uče oni kojima dan počinje u 7 časova ujutru i koji imaju redovne obroke u toku dana.

Naravno, u zavisnosti od toga kada ustajete i kada ležete, kakve su vam životne navike i kako vam izgleda svakodnevica, vreme za učenje može svakome biti drugačije. Zbog toga bi trebalo uvesti sebi neki redosled obaveza u koje se svrstava i učenje, i to onda poštovati.

Vizualizujte sadržaje

Prilikom učenja obratite pažnju na grafikone, dijagrame i druge grafičke prikaze. Informacije koje vežemo za određene vizuelne sadržaje duže ostaju u našem sećanju, pa bi vam tako ova metoda mogla pomoći pri pamćenju zahtevnijih informacija.

Vizuelnog sadržaja na OKmatematici ne nedostaje, samim tim biće vam mnogo lakše da zapamtite određene pojmove, procese izrade zadataka, s obzirom na to da je ova specijalno razvijena platforma za učenje matematike kreirana kako bi svaki polaznik savladao bilo koju oblast matematike na lakši i zanimljiviji način, uz multimedijalne video-lekcije sa objašnjenim postupcima izrade zadataka, live chat konsultacije sa profesorima, stalan i neograničen pristup materijalima i još mnogo toga!

Učenje završite bar jedan dan pre prijemnog ispita

Ostavite određeni period za ponavljanje gradiva, ponovno provežbavanje zadataka, a dan pred ispit ostavite za relaksaciju, odmor, sređivanje misli… U potpunosti zaboravite na matematiku, formule, pitanja i zadatke. Opustite se i uživajte u danu.

Nemojte se opterećivati svojim rezultatima jer tek onda nećete ništa uraditi. Budite staloženi i spremite i rezervne opcije, jer uvek postoji mogućnost da ne upišete željeni smer. Rezervno rešenje može da bude nešto slično željenom zanimanju.

Ukoliko želite da se pripremite za polaganje prijemnog ispita iz matematike na zabavan, efikasan i krajnje inovativan način, OKmatematika će vam to pružiti. Pored toga, uštedećete značajnu svotu novca.

Podsetimo, većina fakulteta prošle godine je držala pripremne časove za prijemni ispit, a cene su se kretale od 4.800 do čak 60.000 dinara. Što nije nimalo naivan iznos za buduće brucoše.

Polaganje prijemnih ispita sada je dodatni udar na kućni budžet. Zato su cene na OKmatematici pristupačne svakome, dok je kvalitet pruženih usluga u potpunosti neprevaziđen.

U okviru portala OKmatematika možete pronaći testove iz matematike sa prijemnih ispita iz prethodnih upisnih rokova, sa svih fakulteta na kojima se polaže matematika! Takvi ili slični testovi i zadaci očekuju i vas na prijemnom ispitu i zato počnite da se pripremate na vreme.