online matematika množenje brojeva

Kako Japanci računaju? Nauči njihovu tehniku množenja i budi dvostruko brži u računanju

Poznato je da na pismenim i kontrolnim zadacima iz matematike ima najviše slabih ocena baš zato što učenici ovaj predmet smatraju najtežim.

Neki od njih to pravdaju tako što kažu da jednostavno nisu rođeni za matematiku, dok drugi krive profesore da im ne objašnjavaju lepo i da zbog toga ne mogu da ostvare dobre rezultate na testovima i dobiju dobru ocenu.

Iako većina tvojih drugara ima takvo mišljenje, množenje i deljenje, ali i druge računske operacije, mogu biti veoma zabavni. I dok u školi verovatno učiš množenje na klasičan, staromodan način, postoji i japanski način množenja, koji je ne samo jednostavniji već i mnogo zanimljiviji.

Pogledaj o čemu je reč.

Pomoću pravih linija do rezultata

Da li si znao da brojeve možeš da množiš i ukrštanjem linija, kao što rade Japanci? Ovo nisi očekivao?! Koristeći ovu tehniku računanja ne samo što ćeš brže doći do rezultata već ništa nećeš morati da radiš napamet, jer ti je sve nacrtano 🙂

Po istom principu možeš da množiš dvocifrene i trocifrene brojeve, s tim što moraš da vodiš računa o tome gde se ukrštaju linije. Kada računaš tako što crtaš linije, ne moraš da razmišljaš da li ćeš ispustiti neku cifru, zbuniti se i pogrešiti.

Ovaj način je veoma jednostavan. Videćeš kako ćeš ga brzo savladati i postati stručnjak u množenju brojeva velikih cifara. Postaće ti zabavno, a računanje će trajati svega nekoliko sekundi.

U videu koji sledi možeš da pogledaš kako se računa na japanski način, a verujemo da ćeš se nakon toga zapitati zašto te u školi ovo nisu učili.


Japanski sistem školstva kao primer drugima u svetu

Šta misliš zašto Japanci danas prednjače u osmišljavanju novih trendova u tehnologiji, u IT sektoru i drugim oblastima za koje je matematika neophodna? Japanci veruju da se najbolje zapamti kada učenici prenesu naučeno nekom drugom. I to čak 50% više nego što bi naučili kada bi profesor stajao pred tablom i predavao lekciju.

Sistem u Japanu je osmišljen tako da podstiče produktivnost kod dece, a u isto vreme utiče i na stvaranje radnih navika koje ih pripremaju za život. U ovoj azijskoj državi insistira se na tome da se svaka škola opremi najboljim tehnologijama, ali i da bude uređena na visokom nivou i kao takva bude dostupna svakom učeniku bez pravljenja razlike u statusu.

Kako je disciplina vrlina svih Japanaca, ovaj već ustaljen režim veoma uspešno funkcioniše i predstavlja jedan od najuređenijih sistema u svetu.

japanski skolski sistem

Uz zabavne video-lekcije do bolje ocene

OKmatematika je online platforma za učenje matematike koja će ti na moderan način pomoći da zavoliš ovu nauku. Ne samo što ćeš moći da gledaš video-lekcije, u kojima ti je postupno objašnjen svaki zadatak, već će ti i učenje ići lakše.

Online platforma služi da, zabavljajući se, naučiš mnogo toga korisnog što ćeš moći da upotrebiš u školi. Izaberi svoj mobilni uređaj i odluči da ti baš OKmatematika bude najsigurniji partner i prijatelj u borbi kroz školsko gradivo.