Kako da spremno dočekaš prvi septembar i novu školsku godinu?

Kada dođe kraj juna, deci deluje da letnji raspust koji je pred njima nema kraja, ali što se više bliži početak nove školske godine, često se mogu čuti komentari kao što su: „Kad je pre  proleteo raspust?”, i: „Zašto je trajao toliko kratko?”

Povratak u školu podjednako je težak i deci i roditeljima. Zašto je to tako? Deca ne žele da prihvate činjenicu da ih očekuju nove obaveze i da više neće provoditi toliko vremena napolju sa društvom, dok roditelji strepe od rezultata koje će njihovo dete ostvariti.

Evo šta treba da uradiš da bi u novu školsku godinu zakoračio spreman za nove uspehe.

Budi odmoran prvog dana u školi

Nedostatak sna negativno utiče na tvoj organizam, može uzrokovati povećanje telesne težine i pojavu akni, ali može i narušiti tvoju koncentraciju. Sačuvaj svoje zdravlje i olakšaj sebi prvi dan u školi tako što ćeš se naspavati.

Većini tinejdžera potrebno je u proseku između 8,5 i 9,5 sati sna dnevno, pokazuju istraživanja, ali treba uzeti u obzir da je svako dete različito, pa će tebi možda biti dovoljno samo 7 sati sna.

Izaberi odeću i spakuj knjige na vreme

Prvih nekoliko dana u školi sigurno će ti biti teško, jer ćeš uglavnom misliti o raspustu koji je iza tebe. Ipak, obaveze se moraju ispunjavati.

Veče pre prvog dana škole odaberi odeću koju ćeš obući i spakuj školski pribor. Tako nećeš već prvog dana kasniti na časove zato što nisi mogao da nađeš uparene čarape. Nerasanjenost ujutru može dovesti do usporenog rada, pa tako i najjednostavniji zadaci mogu da ti deluju preteško.

pribor11

 

Ako nosiš ručak od kuće, spakuj ga na vreme, a nekoliko dana pre početka škole možeš da zabeležiš šta će ti sve trebati od školskog pribora: sveske, knjige, pernica, kalkulator, olovke, kako bi svakog jutra mogao da proveriš da li si nešto zaboravio.

Prvog septembra ustani ranije nego inače

Prvi školski dani će verovatno biti tvoji ljuti neprijatelji. Imaćeš utisak kao da nikada nisi išao u školu, jer si se vremenom odvikao od obaveza kojima si bio zatrpan. Pokušaj da se probudiš ranije nego što se obično budiš, jer ćeš imati više vremena da proveriš da li si sve spakovao i u školu odeš „mirne glave”.

Zdravo doručkuj, jer to pospešuje produktivnost

Namirnice bogate belančevinama i vlaknima poboljšaće tvoje raspoloženje. Doručkuj žitarice, jaja, voće, sir, jogurt i mleko. Unesi dovoljno zdravih sastojaka koji će biti tvoje gorivo za ne toliko naporan, ali sigurno stresan dan koji je pred tobom (možda se nećeš nervirati zbog profesora, ali zbog ponovnog susreta sa simpatijom sigurno ti neće biti svejedno).

dorucak

Redovan i zdrav doručak poboljšaće tvoje pamćenje i raspoloženje, a zbog njega ćeš uvek biti pun energije.

Podseti se tablice množenja na putu do škole

Koliko god ti ovo smešno zvučalo – ipak nije.

Bilo da si osnovac ili srednjoškolac, neke stvari se moraju znati u svako doba dana i noći. Ne dozvoli da te drugari ismevaju zato što nisi znao koliko je 8 puta 6 ili 7 puta 3. Iako je letnji raspust i bio namenjen za odmor, moraš se na vreme prisetiti matematičkih formula i tablice množenja, kako bi mogao da nastaviš da nižeš dobre ocene onde gde si stao.

Da li znaš da uz OKmatematiku možeš ovaj predmet da učiš preko svog računara? Sve što ti je potrebno su internet konekcija, kompjuter i nalog koji ćeš dobiti. Više nećeš morati da slušaš roditelje koji ti stalno „zvocaju” da treba da vežbaš matematiku na vreme, a ne samo dan pred kontrolni, jer ćeš sam jedva čekati da ponovo pristupiš svojoj DL platformi.

Učenje matematike uz OKmatematiku je kao igranje kompjuterske igrice, samo što za razliku od toga, ovde možeš naučiti mnogo više!

Kada naučiš jednu oblast, moći ćeš uz pomoć testova i izveštaja da proveriš kakav je tvoj napredak, koje oblasti si slabije razumeo i šta prvo treba da ispraviš u učenju kako bi došao do bolje ocene. I sve to uz pomoć profesora koji će biti tu za tebe u svakom trenutku (u poverenju ti kažemo da će ti pomoći i kada ne budeš umeo da rešiš domaći zadatak). Ako budeš učio matematiku uz OKmatematiku, sigurni smo da tebi početak školske godine neće teško pasti.