strah od matematike

Kako da pomognete svom detetu da pobedi strah od matematike

Zašto većina dece ima nervozu kada se susretne sa zadacima iz matematike i kako da im pomognete da matematiku ne gledaju kao pretnju?

Polaskom u školu, svaki mališan susreće se sa mnoštvom izazova i novih iskustava, a najvećem broju učenika veliki izazov predstavlja upravo kraljica matematika. Mnogi stručnjaci bavili su se ovim problemom i otkrili najbolje savete koji mogu da pomognu u ovakvom slučaju:

Svako može da „pokida” matematiku

Većina ljudi misli da samo određena deca imaju dara da budu dobra u matematici. Čak i mnogi nastavnici veruju u to i nesvesno prave razliku među učenicima. Stoga nije ni čudo što mnoga deca ne žele da se bave matematikom ili im zadaci stvaraju blokadu. Pokušajte da razgovarate sa svojim detetom i da otkrijete šta je uzrok otpora prema ovom predmetu, jer uz dobru podršku i vežbanje – svako može da bude dobar u matematici.

Greške su dobre

Kada deca misle da će pogrešiti, obično ne žele ni da pokušaju. Dokazno je da se ljudski mozak najviše razvija kada greši u zadacima iz matematike, zato podstaknite svoje dete da što više vežba. Roditelji igraju glavnu ulogu u izgradnji pozitivnog odnosa prema matematici, kao i prema učenju i vežbanju. Proveravajte domaće zadatke svoje dece i pohvalite ih svaki put kada tačno urade zadatak, a greške stavljajte u drugi plan. To ne znači da treba da ih zanemarite, već da svom školarcu objasnite da se i iz grešaka uči. Vežbanje matematike treba da prilagodite detetu kroz praktičnu primenu matematike u svakodnevnim aktivnostima.

strah od matematike

Igrajte se brojevima

Sposobnost igranja brojevima u matematici od velikog je značaja za mentalnu aritmetiku, kao i za stvarni život. Posvetite se smišljanju različitih igara kada je reč o brojevima. Jedna od ideja može da bude porodično takmičenje u aktivnostima koje kombinuju matematiku i nešto što dete voli, poput kuvanja, kompjuterskih igrica, slaganja slagalica ili pravljenja različitih objekata od kockica. Ukoliko vaše dete voli sport, neka lopta posluži kao odličan predmet za vežbanje sabiranje. Na primer, koliko je lopti ubačeno u koš ili gol.

 

Koristite tehnologiju

Ako vaše dete misli da je učenje matematike nemoguće ili da je jako dosadno, iskoristite računar ili pametni telefon kao pomoć u praktičnom učenju i dosadna matematika odmah će postati zabavna. Istraživanja su pokazala da se najbolje pamti u kratkom vremenskom roku. U skladu s tim, možete da napravite snimke u kojima vaše dete naglas čita tablicu množenja, koju kasnije može da sluša iznova i iznova i još bolje je utvrdi. Još zanimljivije video-lekcije možete pronaći i na modernoj online platformi za učenje matematike.

strah od matematike

Ponašajte se kao da ste genije u matematici (čak i ako niste)

Odnos roditelja, profesora, ali i vršnjaka prema matematici mnogo utiče na to da li će dete imati negativan stav ili će je ipak zavoleti. Istraživanja pokazuju da čim roditelji kažu da nisu bili dobri u zadacima iz matematike ili da je nisu voleli, dostignuća njihove dece i ljubav prema matematici opadaju. Zato uvek morate svaki zadatak da prihvatite s podjednakim uzbuđenjem, pa čak i ako to znači da treba da glumite.

OKmatematika – savremen alat za suzbijanje straha

Ukoliko svom detetu želite da olakšate učenje matematike, tu je OKmatematika, online platforma koja pomoću modernih tehnologija predstavlja idealnog saveznika u ostvarivanju boljih rezultata.

Uz online čas i OKprofesore koji su prava podrška u učenju vaše dete će vrlo brzo savladati gradivo. U svakom trenutku moći će da pogleda snimak online časa i podseti se zaboravljenog gradiva. Uz veliki broj testova, lakše će se pripremati za kontrolne zadatke i dobijati bolje ocene.

Vreme je da vaše dete uplovi u kraljevstvo OKmatematike.