Kako da pomognete detetu da preživi prve dane škole?

Čak 900.000 đaka je ove nedelje krenulo na put formalnog obrazovanja, među kojima je 70.000 prvaka.

Naravno, 1. septembar nije bio značajan i veliki dan samo deci, već i njihovim roditeljima koji su počeli da strepe od svih izazova sa kojima će se njihovi miljenici suočiti.

Ovako možete da pomognete svom školarcu da na vreme razume i prihvati sve obaveze koje ga ubrzo očekuju.

Napravite tajne signale kojima ćete se sporazumevati sa detetom

Verovatno je vaše dete uplašeno, ali previše nervozno da bi vam to i reklo. Smislite tajne signale koje ćete razumeti samo vi i vaše dete. Neka namigivanje tri puta bude simbol za volim te, a sleganje ramenima neka poruči možeš ti to.

glupiranje

To je posebna i privatna stvar koja će vam mnogo značiti, a detetu će dati veliki podsticaj. Ono će biti zahvalno što nećete pred njegovim drugarima imati izlive emocija i tako mu stvoriti neprijatnu situaciju.

Bez kutija i flašica koje se teško otvaraju

Mislite da detetu nije dovoljno teško što se opet vraća ustaljenoj školskoj rutini, pa ste mu vi još poslali i ručak u kutiji koja se otvara teško kao što se rešava Rubikova kocka? Em što će dete ostati gladno, em što će umesto da se relaksira na odmoru i napuni baterije, smišljati na koji način da dođe do hrane. Zato bez komplikovanih lunch paketa.

Upoznajte roditelje školskih drugara vašeg deteta

Pogotovo ako se ono tek našlo u novom okruženju. Važno je da uvek imate nekoga ko će vas razumeti. Ali, može se desiti da vaše dete zaboravi šta ima za domaći ili koje lekcije treba da nauči za naredni kontrolni zadatak. Tada možete biti od koristi, jer vam kontakti koje ste ostvarili sa roditeljima mogu poslužiti.

Pomozite detetu samo ako je to neophodno

Zaboravite na rešavanje domaćih zadataka umesto deteta. Školske obaveze se moraju ispunjavati, a školarac ne sme da traži izgovore da to ne radi. Ako zatraži pomoć, vi mu je i pružite. Ali nemojte da dozvolite da se navikne na to, pa da svaki dan morate da rešavate njegove zadatke. Pokažite autoritet i istrajte u tome.

Mislite o oceni iz matematike na vreme

Iako je tek početak školske godine, prvi kontrolni i pismeni zadaci će doći veoma brzo.

7658284016_71661b1a78_b

Uz OKmatematiku još uvek možete svom detetu obezbediti online kurseve za razred koji pohađa za samo 1.000 dinara mesečno. Zašto biste plaćali privatne časove kada za cenu samo jednog časa možete obezbediti detetu čitav mesec matematike?

Na ovoj online platformi možete pratiti kako vaše dete napreduje kroz mesečne izveštaje i tako znati koliko mu još nedostaje do dobre ocene.