Kako da iskoristite leto da pripremite dete za početak školske godine?

Osnovci i srednjoškolci su konačno dočekali period kada će misli o školskim obavezama preusmeriti na igru i opuštanje. Letnji raspust je pravo vreme da dete napuni baterije za obaveze koje ga čekaju već od 1. septembra.

Zato je važno da znate na koje sve načine možete pomoći svom detetu da početak školske godine dočeka relaksirano i spremno za nove izazove. Ovo su tri ideje koje će mu kasnije olakšati sedenje u školskoj klupi.

  1. Više igre, manje obaveza

Bez obzira da li ide na more ili ne, duži boravak u gradu detetu često prelazi u dosadu. Letnji raspust školaraca nije uopšte kratak i treba ga iskoristiti na pravi način. Neka se vaše dete maksimalno opusti i uživa u igranju sa vršnjacima.

Počastite ga odlaskom na bazen, reku ili jezero. Povedite i njegove drugare i ovaj dan će mu sigurno biti nezaboravan.

  1. Kraće putovanje od kuće

Dete obično negoduje kada mu saopštite da treba da poseti vaše roditelje. Međutim, to se vrlo brzo promeni kada u novom okruženju pronađe zanimljivo društvo. Boravak kod bake i deke na selu ne samo što će pozitivno uticati na dete i njegovo raspoloženje, već će i vama doneti više slobodnog vremena.

Svom detetu možete obezbediti i boravak u nekom od brojnih letnjih kampova u Srbiji. Jedan od takvih bila je i Letnja škola matematike, koja se svake godine organizuje za sve učenike koji su završili peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole. Na njima će se vaše dete opustiti, steći nove prijatelje, ali se i osamostaliti.

  1. Više vremena sa društvom

Sreću čine male stvari. Nemojte tokom raspusta dete previše ograničavati. Produžite mu boravak napolju i pustite ga da uživa u osećaju slobode koji mu pruža letnji raspust.

Bez rečenica Budi kod kuće do osam i Ne možeš nigde posle fudbala. Pustite dete da uživa dok još uvek ne bude zasuto brojnim školskim obavezama. Neće biti smak sveta ako vaše dete dočeka sumrak sa najboljim drugarima na obližnjem igralištu. Takvih trenutaka dete će se uvek sećati.

Ipak, ne dozvolite da se vaše dete previše opusti, jer će mu biti veoma teško da se vrati postojećim obavezama kada za to dođe vreme. Već u avgustu treba da mu se probudi svest o svemu što ga očekuje, a možete pomoći detetu da pronađe motivaciju za učenje matematike, koja učenicima stvara najveću glavobolju u školi. Na platformi OKmatematika možete svom detetu na vreme obezbediti svu pomoć za prevazilaženje matematičkih problema sa kojima se može susresti u toku školovanja.

Zajedno sa vašim detetom možete izabrati šta je to što njemu najviše odgovara da li su to godišnji kursevi matematike ili mu više prijaju časovi 1 na 1. U svakom slučaju, o ovome vi i vaše dete morate početi da mislite na vreme.