Kako da animirate tinejdžera da razmišlja o matematici?

Ako imate tinejdžera u kući, verovatno ste primetili da njegova želja za diskusijom o matematici opada srazmerno sa povećanjem nivoa hormona. Čak i onim učenicima koji vole ovaj predmet, matematika može postati jedna ogromna apstraktna ideja ili kompleksna jednačina, koja nema rešenje.

Donosimo vam proverene načine kojima možete zainteresovati svoje male „buntovnike” da zavole matematiku.

Vizuelizacijom do tačnog rešenja

Da li je vaš tinejdžer upoznat sa mentalnom aritmetikom? Postoji ogromna dilema u svetu i među profesorima o tome da li je dobra ideja dozvoliti učenicima da koriste kalkulatore i kompjutere za vreme časova matematike. Naime, često se dešava da učenici viših razreda imaju problema da saberu ili oduzmu brojeve u glavi, bez ikakve pomoći tehnologije ili papira i olovke.

abakus

Mentalna aritmetika je vid izvođenja osnovnih matematičkih operacija isključivo mentalnim putem – bez olovke, digitrona i bilo kakvih pomagala. Ova veština kod dece povećava nivo pažnje, poboljšava koncentraciju i memoriju, kreativnost, razvija matematičke i logičke sposobnosti.

Predočite pozitivne strane mentalne aritmetike svojoj deci i zainteresujte ih za neki drugačiji vid računanja.

Matematički problemi iz stvarnog sveta

Najlakši način da približite matematiku tinejdžeru, jeste da matematičke zadatke na neki način povežete sa životnim situacijama, odnosno situacijama gde im ovaj predmet može biti od nemerljive koristi. Kada matematiku prilagodite njihovim interesovanjima kao što je novac, automobil, posao, muzika, mobilni telefoni, postoji velika mogućnost da će se radije upustiti u neku konverzaciju nego da ih jednostavno pitate koliko je 24+37. Na primer, probajte postaviti ovo pitanje u sledećem formatu: Dve fudbalske lige će se spojiti u jednu. Španska fudbalska liga se sastoji od 24 tima, dok se еngleska sastoji od 37. Koliko će biti timova u novoj fudbalskoj ligi?

digitron

Šta mislite, koje pitanje će više motivisati učenike? Školarci često ne uspevaju da vide primenu svojih studija u stvarnom svetu. Kao roditelj, vi možete pomoći svom detetu da matematiku shvati i prihvati kao predmet koji se veoma često koristi u svakodnevnim situacijama.

Procena kao koristan alat

Procena veoma često može biti koristan alat i ponekad je dovoljna kako bi se rešio određen zadatak. Na primer, pokušajte naučiti svoje dete da se prilikom kontrole zadataka osloni na faktor procene. Recimo da je njegov zadatak da pomnoži 48*103. Do rezultata će doći mnogo lakše ako krene sa množenjem broja 50 i 100, čiji je rezultat 5000. Na taj način, on je svestan da rezultat mora biti četvorocifren i negde blizu 5 hiljada.

Neki matematički izazovi iz stvarnog sveta su suviše složeni da bi se dobilo precizno rešenje, pa je procena jedina praktična opcija. Ponekad, kada se uporede dve opcije, disparitet između tih opcija može biti dovoljan da se donese pravilna odluka u datom trenutku. Procena je veoma često nedovoljno korišten alat, ali on može olakšati posao školarcima.

Pokušajte da matematiku predstavite svom školarcu na što zanimljiviji način. U zadatke uključite njihove omiljene glumce, bendove, pop ikone i videćete da će njihovo interesovanje za matematiku sigurno porasti. Npr.

1. Mobilni provajder vam je ponudio tri opcije:
– 500 besplatnih sms poruka, dok svaka naredna košta 0.10 dinara
– Imate mogućnost da platite svaku poruku 0.01 dinara
– Ukoliko pošaljete 650 poruka mesečno, koja opcija je isplativija za vas?

2. Ako Emma Watson (Hermiona iz Harry Potter filma) zarađuje 13 miliona američkih dolara za 120-minutni film, koliko ona zarađuje u jednoj minuti?

3. LeBron James zarađuje 14,500,000 američkih dolara u jednoj sezoni koja se sastoji od 82 utakmice. Da li on zarađuje više ili manje od 150,000 dolara po utakmici?

Mentalna matematika je odlična ukoliko želite da povećate interesovanje svog deteta za ovaj predmet. Ovaj princip je zastupljen i u Školi online matematike.

online učenje

Zadaci prilagođeni gradivu i programu matematike objašnjeni su kroz zanimljive video radove, na takav način da svako može da razume kako se primenjuju matematička pravila i teoreme. Na ovaj, zabavan, način će vaši školarci najbolje savladati, provežbati i utvrditi gradivo koje usvajaju tokom učenja.

U svakoj oblasti ih, pored lekcija, zadataka i videa, kao dodatni izvor informacija očekuju i interesantne Khan Academy video lekcije. Namenjene su učenicima koji žele da saznaju nešto više i čuju po koju zanimljivost iz oblasti koju prelaze. Khan će ih, pomoću primera iz prakse, zagonetki i šala, provesti kroz zanimljivi svet matematike, koju će učiti i upijati, a da toga neće ni biti svesni.

Potrebno je samo da se prijavite, i uskoro će vas pozvati neko od savetnika za nastavu OKmatematike i pomoći da pronađete pravi način i stil učenja matematike, koji odgovara vašem školarcu.