brahmagupta1

On je popularizovao broj nula u matematici i dao značajan doprinos aritmetici, ali verovatno nikada niste čuli za njega! O kome je reč?

Koliko puta si bio svedok kada odrasli izgovore rečenicu Ne mogu sad to da ti kupim, imam 0 dinara u novčaniku? Ili si i sam izgubio u igrici jer si imao nula poena? Da li si nekad pokušavao da izbrojiš koliko je to nula nečega? A da objasniš?

Zamisli da živiš u vremenu kada nije postojala cifra 0.

Šta misliš kako su ljudi računali i objašnjavali izraze čiji je rezultat nula?

Ko je bio učitelj iz Bilamale i po čemu je ostao poznat?

Bramagupta je bio indijski matematičar i astronom, rođen 589. godine u gradu Binmal, u državi Radžastan u severozapadnoj Indiji. Veruje se da je veći deo života proveo u Bilamali (današnji Binmal) u carstvu Harša, zbog čega ga često nazivaju Bilamalakarja, što bi značilo učitelj iz Bilamale.tumblr_na056j2oZx1s9rv7fo1_500-300x217

Imao je običaj da izostavlja reči i korake u svojim matematičkim postupcima kako bi mogao da ih predstavi na zagonetniji način. Sabiranje, oduzimanje, deljenje i druge fundamentalne operacije sa celim brojevima prvi put se pojavljuju u njegovoj najpoznatijoj knjizi, Bramasputa Sidanta (u arapskom prevodu Sindhind).

Upravo je ovaj učitelj popularizovao veoma važan koncept u matematici  – broj nula.

Nula kao poseban broj

Da li si znao da ranije nulu nisu izražavali kao poseban broj, već preko drugog broja?

Bramagupta je ustanovio osnovno pravilo kada je reč o matematičkim operacijama sa nulom (1 + 0 = 1; 1 – 0 = 1; 1 x 0 = 0), iako je njegovo razumevanje deljenja sa nulom bilo nepotpuno (mislio je da je 1 ÷ 0 = 0).

Skoro 500 godina kasnije, u 12. veku, indijski matematičar Baskara II pokazao je da odgovor treba da bude beskonačnost, a ne nula, na osnovu toga što se broj 1 može podeliti na beskonačan broj delova nulte veličine.

Možda ti sada zvuči previše komplikovano i nerealno, ali to je ono što se smatralo tačnim vekovima posle toga.

Savremeno mišljenje je da je svaki broj podeljen nulom zapravo nedefinisan.

Koliko se to poklapa sa onim što si učio u školi?

calculator-2374442_6401

Veliki korak za budućnost matematike

Viđenje brojeva kao apstraktnih entiteta je Bramagupti omogućilo da napravi korak dalje koji će značajno uticati na budućnost matematike. Neka pravila koja danas važe u oblasti aritmetike davno je ustanovio:

 

Bare Organics

I ne samo to! U knjizi koju je objavio pod nazivom Bramasputa Sidanta bile su objašnjene neke od geometrijskih teorija poput Pitagorine teoreme. Bramagupta je bio taj koji je objasnio oblast trougla i značajna pravila trigonometrije, kao što su vrednost funkcije sinus, zatim uvođenje formule za tetraedar, vrednost broja Pi i koncepta negativnih brojeva.

Uz OKmatematiku sve oblasti su ti na dlanu

Na online plaftormi možeš da pronađeš gradivo za razred koji pohađaš i da uz adekvatne sadržaje brže napreduješ do bolje ocene. Takođe ćeš moći da pronađeš mnogo testova koje su OKprofesori pripremili samo za tebe.

I ne samo to! Uvek imaj na umu da u svakom momentu možeš da pošalješ poruku profesorima i tako dobiješ rešenje zadatka koji ti je zadavao glavobolju.

Pogledaj šta ti sve nudi OKmatematika i uplovi u online učenje, jer je ono poučno, zanimljivo i lako! Čekamo te.