Klikeri OKmatematika

Drugaci rešavaju ovaj zadatak za manje od 60 sekundi. Koliko je tebi potrebno vremena da dođeš do tačnog rešenja?

Nema deteta koje se nije igralo klikerima. Verovatno si i ti vrlo rado smišljao taktiku i vežbao preciznost ne bi li u igri bio najbolji. Onda ne sumnjamo da ćeš veoma brzo rešiti zadatak za koji su se mnogi roditelji zapitali da li je prikladan za učenike nižih razreda osnovne škole.

Evo kako glasi zadatak:

U kutiji je bilo ukupno 35 klikera žute, zelene i plave boje. Zelenih je bilo 32 više nego plavih. Koliko je bilo žutih klikera?

Princip rešavanja zadatka ti zvuči poznato? I nas je ovaj zadatak podsetio na problemski zadatak s bejzbolskom palicom i lopticom, koji više od pola studenata Harvarda nije znalo da reši.

Mi smo se zapitali koliko osnovaca može da reši ovu mozgalicu s klikerima?

Klikeri OKmatematika

REŠENJE:

Ako plavih ima samo 1 kliker, zelenih će biti 1+32=33, a to znači da žutih ima 35-(1+33)=35-34=1

Da plavih ima 2klikera, zelenih bi bilo 32 +2=34, pa bi plavih i zelenih zajedno bilo više od 35.

Ovaj zadatak je izazvao polemiku na društvenim mrežama i podeljena mišljenja – da li je ovaj zadatak prikladan za osmogodišnjake. Dok jedni smatraju da bi oni imali probleme pri rešavanju ovog zadatka, drugi smatraju da će upravo ovaj zadatak da podstakne razvijanje moždanih vijuga i logičkog razmišljanja kod dece.

Da li ćeš uzeti klikere, pa uživo isprobavati načine koji će te odvesti do tačnog rešenja ili ćeš to raditi usmeno, na tebi je da izabereš.

Ako već do sada nisi, pokušaj da rešiš zadatak, ali za manje od 60 sekundi. Vreme kreće sad!

Upotrebi klikere uz OKmatematiku

Iako deluje komplikovano, zapravo uopšte nije. Matematika ne mora uvek da zadaje probleme. Nekada može da bude veoma zanimljiva.

Koliko god se nekada trudili da rešimo zadatke, često naiđemo na neku prepreku koja nam pomuti sve planove. Zato je OKmatematika za svoje učenike spremila pomoć koju mogu da dobiju u svakom trenutku koristeći njene usluge.

Pogledajte šta vam sve nudi online platforma za učenje matematike i savladajte matematiku na jednostavan i zanimljiv način.