matematika

Da li si znao da je matematika veoma bitna u medicini?

Otkića iz biologije i medicine pokazala su da matematika više decenija igra veoma važnu ulogu u napredovanju medicine, kao i u istraživačkom radu koji dovodi do napretka medicinskih nauka. Nije uvek bilo tako, ali kako se statistika, kao oblast matemaike, dugo borila da uđe u medicinu, jer se zaključci nisu izvodili na osnovu velikog broja ispitanika, matematika je dobijala veliki značaj.

Koliko kapsula od 500mg leka je potrebno prepisati osobi od 50kg?

Kada se vratimo kroz istoriju, uviđamo da su prvi istraživači iz medicine u svom radu primenjivali „statistiku”.  Mnogi su reagovali odbijanjem, jer se tada nije moglo zamisliti da matematika bude upletena u medicinu. 

Trebalo je da prođe više vekova da bi nerazumevanja u vezi sa matematikom i medicinom bila rešena. Osim u istraživanju, matematika se primenjuje i u svakodnevnoj praksi, pa tako lekari svakog dana pišu recepte i daju lekove koristeći se matematikom.


matematika

Primer: Ukoliko doktor treba da prepiše pacijentu lek koji mora da pije 3 puta dnevno, a kutija sadrži 20 kapsula, koliko je potrebno prepisati kutija tog leka da bi pacijent imao dovoljno za meseca dana? 

S druge strane, doktori moraju znati da odrede količinu leka koju moraju dati pacijentu u zavisnosti od mase i vremena delovanja leka. Takođe, treba da znaju da izračunaju odgovarajuću dozu leka u odnosu na stanje bubrega, jetre i hidratacije pacijenta. Zbog uspešnosti izlečenja pacijenta, bitno je poznavanje matematičkih proračuna.

matematika

 

Primer: Ako se zna da dejstvo određenog leka opada na 80% na svakih sat vremena, onda se jednostavno može odrediti vreme leka (doziranja). Ukoliko doktor prepiše pacijntu lek od 500 mg, posle sat vremena količina leka će biti 400, posle dva sat dejstvo će pasti na 320, dok će posle tri sata biti 256. Posle 24 časa u organizmu će biti još 2,352 mg leka. Ukoliko se ne ponovi doza od 500 mg, dejstvo leka će polako da prestane. Niz 500, 400, 320, 256 se zove opadajući geometrijski niz, jer je količnik između dva člana niza konstantno 0,8. Tačnost i preciznost matematičkih proračuna su veoma bitni u medicini jer se radi o ljudskim životima.

Doktor mora da vodi računa i o dozi i o trajanju dejstva leka kako se pacijentu ne bi pogoršalo stanje. Doktorima brojevi pomažu da vide u kakvom je stanju pacijent, da li ima infekcije, bolesti ili zaraze. Sigurno si i ti nekad vadio krv i primetio da tvoj doktor proverava krvnu sliku upravo pomoću brojeva.

 

Najjednostavnije učenje matematike online

Ukoliko te zamaraju lekcije i zadaci iz matematike, zaviri u svet OKmatematike.

Imaš problem sa teškim zadatkom? Slikaj zadatak mobilnim telefonom ili otkucaj tekst problema i pošalji Hitnoj pomoći, jer te odgovor očekuje u roku od sat vremena, ili se javi OKprofesoru i zakaži na vreme online čas.

Da ti se gradivo ne bi nagomilalo, prijavi se i nauči na vreme.