Da li i kako roditelji utiču na uspeh deteta u školi?

Istaživanja pokazuju da roditelji imaju veliki uticaj na ostvarenje uspeha svoje dece.

Deca čiji su roditelji uključeni u njihovo vaspitanje postižu bolje rezultate na svim životnim poljima od one kojoj roditelji pridaju manje pažnje, pokazala je anketa koju je sprovela Asocijacija roditelja i učitelja u Americi. Kada ima stalnu podršku roditelja, dete dobija bolje ocene, lakše stiče visoko obrazovanje, ima kvalitetnije socijalne veštine i završava školovanje na vreme.

Dobra komunikacija sa detetom

Prema rečima brojnih stručnjaka, dobra komunikacija sa detetom je od presudnog značaja za kvalitet njegovog odrastanja i sazrevanja.

Tinejdžerski period, ali i celokupan ulazak deteta u svet odraslih je podjednako težak i stresan i deci i roditeljima. Stalne nesuglasice i pokušaji pronalaska zajedničkog jezika mogu doneti blagi razdor između vas i vašeg deteta. Zato je važno pronaći najbolji pristup kojim ćete mu se obraćati, tako da dete nikada ne izgubi vaše poverenje.

  • Pokažite detetu da vam je stalo da mu pomognete uvek kada zatraži pomoć.
  • Isključite televizor kada dete želi da priča sa vama.
  • Prekinite telefonski razgovor ako vam dete traži neki savet.
  • Najbolja komunikacija između vas i vašeg deteta je kada ste sami u prostoriji.
  • Ne pitajte dete „zašto si to uradio”, pitajte ga „šta se zapravo dogodilo”.
  • Ako ste ljuti na dete zbog neprimerenog ponašanja, prvo se smirite pa popričajte sa njim. Visokim tonom i agresivnošću nećete postići ništa.

child-1062156_960_720Stvaranje radnih navika

Detetu je važno objasniti koliko je škola značajna karika u životu svakog pojedinca. Tako će ono izgraditi svest o obavezama koje ga očekuju, a da bi se kasnije što lakše snašlo u svetu odraslih, dete mora od malih nogu da uči kako se stvaraju radne navike.

Nameštanje kreveta, rasklanjanje stola nakon ručka, čišćenje svoje sobe će mu pomoći u prihvatanju školskih obaveza koje ga očekuju u kasnijem periodu. Ako vaše dete ovo nauči dok je malo, školu će doživljavati ozbiljno, a obaveze mu nikada neće predstavljati veliki problem.

Razvijanje navika učenja

Kada dođe 1. septembar i dete počne da shvata šta ga sve očekuje, važno je da na vreme počne da razvija navike učenja, u čemu mu i vi možete pomoći.

  • Pokušajte da pronađete koji period dana odgovara vašem detetu za obavljanje školskih obaveza, a koji može da iskoristi za slobodne aktivnosti.
  • Pomozite detetu da pronađe idealno mesto za učenje. Vežbanje na krevetu ili uz gledanje TV programa može samo da odmogne vašem detetu.
  • Naučite dete kako da se organizuje na pravi način. Zajedno napravite kalendar u kome će se nalaziti sve obaveze i rokovi za njihovo ispunjenje.

Učenje matematike u ranom detinjstvu presudno je za odabir puta kojim će dete krenuti. Matematičke navike koje deca steknu u ranom detinjstvu mogu biti presudne za njihov uspeh u životu, pokazalo je istraživanje predškolaca u Kanadi, Engleskoj i Americi.

Zato se OKmatematika, online škola matematike trudi da uvek pronađe pravi način da svojim polaznicima što bolje objasni matematičke začkoljice, kako bi im obezbedila sigurnu i svetlu budućnost, ne samo u matematičkoj sferi.

OKmatematika je platforma za online učenje matematike koja učenicima i budućim studentima nudi pohađanje kurseva svih razreda, počev od 5. razreda osnovne škole pa do završetka srednje škole, pripremu za popravni ispit, malu maturu i prijemni ispit na fakultetu, online časove sa profesorima, ali i hitnu pomoć profesora kada učenici ne znaju da reše konkretne zadatke.

Na jednom mestu možete pronaći sve što je jednom matematičaru potrebno.

Da biste pomogli vašem detetu da postane što uspešnije kako u školi tako i u životu, važno je da budete uvek uz njega i usvojite ove savete. Međutim, svoje neostvarene ciljeve nemojte pokušavati da nametnete vašoj deci, jer će to verovatno biti kontraproduktivno. Pustite dete da odluči šta je to što ga najviše zanima, a to će sigurno olakšati njegov put ka uspehu.