Da domaći zadatak ne stvara glavobolju

Setite se svojih školskih dana. Sigurno su i u vašem razredu postojala deca koja su volela školu i redovno radila domaće zadatke, i nema ko nije svoj domaći upoređivao sa njihovim, ali su, na žalost roditelja, znatno brojnija ona druga deca kojoj je sve zanimljivije od učenja. S obzirom na to da je školska godina tek počela, većina njih se i dalje nije privikla na radni raspored, pa im je potrebna dodatna motivacija. Evo šta morate da obezbedite svojim školarcima kako bi lako pristajali na domaće zadatke:

Radni prostor po njihovoj želji

Kao i odrasli, i deca su produktivnija kad rade u zanimljivom i kreativnom okruženju, zato im dozvolite da sami urede svoj prostor. Nemojte se mešati u njihov dizajnerski momenat. Nekome je lakše da uči kada je što manje stvari na stolu, a nekome baš ti stikeri i podsetnici pomažu u učenju. Mlađa deca posebno vole da rade domaći na trpezarijskom stolu, pa im izađite u susret, ali im lepo objasnite da je njihova obaveza da taj prostor učine urednim i da nauče da sklanjaju knjige kada dođe vreme za obedovanje.

Nagrada kao podstrek

Ne postoji dete koje se neće obradovati nagradi. Pa makar to bila i neka sitnica. Poželjno je da ustanovite sistem nagrada od najranijeg detinjstva. Pronađite sami pravu meru. Kada je reč o nižim razredima, možete da se dogovorite da za svaki urađen zadatak dobije zvezdicu. Kada skupe određen broj zvezdica, na primer pet, znači da mogu da izaberu neku nagradu – odlazak u bioskop ili na sladoled. Treba da pazite da ne preterate sa nagradama, da ne biste navikli dete da uči samo da bi nešto dobilo.

motherice

Kad se radi, radi se

Detetu može da bude teško da se koncentriše na rad ukoliko svi oko njega uživaju. Zato, odložite gledanje filmova i serija ili razgovor sa komšinicom dok vaše dete radi domaći zadatak i posvetite se svojim obavezama, plaćanju računa, odgovaranju na mejlove, planiranju vikenda.

Pozovite OKmatematiku u pomoć

OKmatematika je koncipirana tako da vaše dete dobije gradivo izabranog razreda na moderan, pristupačan i zanimljiv način. Ukoliko ima otpor prema matematici ili ne shvata lekcije zbog načina na koji mu profesor predaje, onda je vreme da nešto preduzmete po tom pitanju. Obezbedite mu bolju ocenu i miran početak školske godine.

Ugrabite već u septembru priliku i zakažite online čas na OKmatematici!