završni ispit

Do boljih rezultata na maloj maturi uz OKmatematiku

Bliži se kraj školske godine i mnogi osmaci su na mukama jer žele da polože završni ispit sa najboljim rezultatom. Kao i svake godine, i ove godine učenici rade testove iz matematike i srpskog jezika i kombinovani test.

Polaganje testova se bliži, a matematika zahteva predanost i vežbu, zbog čega treba dobro da organizuješ svoje vreme i brzo savladaš svaki zadatak na prijemnom.

Da bismo proverili da li si spreman za test, za tebe smo pripremili jedan od 450 zadataka koji te očekuju ove godine. Zadatak pripada naprednom nivou iz oblasti Geometrija iz Zbirke zadataka iz matematike za završni ispit u osnovnom obrazovanju za školsku 2017/2018. godinu.

Evo kako glasi ovaj zadatak:

Čuveni matematičar Tales iz Mileta umeo je da odredi udaljenost broda na morskoj pučini od obale koristeći svoju teoremu. Na osnovu podataka sa slike treba da odrediš koliko je brod (B) udaljen od Talesa (T).

Završni ispit

REŠENJE:

U sledećem videu proveri da li si dobio tačan rezultat.


Sigurno te zanima ko je bio Tales i kako je on uspeo da reši ovaj zadatak

Tales je rođen 624. godine p. n. e. u gradu na obali Male Azije – Miletu, koji su naseljavali Jonjani (grčko pleme) i koji je dugo posle Talesa bio sedište ondašnje nauke, pre svega matematike. Upravo je Tales osnivač tzv. jonske škole. Bavio se trgovinom, politikom, filozofijom, matematikom, astronomijom i tehnikom i smatra se jednim od prvih starogrčkih matematičara i filozofa. Nazvan je „prvim grčkim naučnikom“ i s pravom zauzima mesto među sedmoricom mudraca. Sedmorica mudraca ili sedam filozofa, kako su ih zvali u to vreme, bili su ljudi koje su sve generacije duboko cenile zbog njihove izuzetne mudrosti.

Tales iz Mileta prvi je izveo niz eksperimenata u kojima je dolazio do pojave elektriciteta.

 

Da završni ispit ne bude bauk – tu je OKmatematika

Uz savremenu, online platformu za učenje matematike učenje ovog predmeta za malu maturu biće toliko jednostavno da ćeš i zaboraviti koliko si vremena proveo vežbajući zadatke. Da bi što bolje razumeo gradivo, OKmatematika ti je omogućila da zakažeš online čas sa profesorom i pitaš sve što ti nije bilo jasno.

Osim toga, postupna rešenja svih 450 zadataka koji se nalaze u zbirci zadataka za završni ispit, detaljno objašnjena u formi video-snimka, pomoći će ti da bolje razumeš svaki korak u rešavanju zadatka i savladaš tu oblast. Svaku od ovih video-lekcija možeš da gledaš i slušaš iznova i iznova.

A da bi doživeo pravi osećaj polaganja prijemnog, na ovoj platformi te očekuje i realna simulacija testa iz matematike, sa istim odnosom broja zadataka i vremena za rad kao na pravom testu na polaganju male mature.

Pogledaj šta još možeš da pronađeš na OKmatematici i počni sa zanimljivim učenjem još danas!